Comunicat de presă al Ministerului Justiţiei privind lansarea în dezbatere publică a proiectului Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2015 – 2020

Comunicat de presă al Ministerului Justiţiei privind lansarea în dezbatere publică a proiectului Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2015 – 2020

15 octombrie 2014

10 octombrie 2014

Ministerul justitiei

MINISTERUL JUSTIŢIEI

10 octombrie 2014

 
 
Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică vineri, 10 octombrie 2014, proiectul Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2015 – 2020.
„Din punctul de vedere al Ministerului Justiției, 2014 este anul în care am încheiat etapa legislativă, prin intrarea în vigoare a noilor Coduri penale și a legislației secundare, dar și prin adoptarea unei importante măsuri de degrevare a instanțelor de judecată, prin actul normativ aprobat de Parlament la propunerea Ministerului Justiției, în baza sugestiilor primite de la instanțe. În același timp, este anul în care am finalizat, pe de o parte, o foarte importantă etapă de investiții în infrastructura instanțelor, iar pe de alta, ne pregătim să demarăm un amplu program de construire, reabilitare și extindere a sediilor instanțelor din reședințele de județ. Strategia pe care o lansăm astăzi în dezbatere publică reunește cei doi piloni pe care ne vom concentra atenția în următorii cinci ani: dezvoltarea sistemului judiciar, prin consolidarea instituțiilor și investiții directe în infrastructură. De altfel, strategia reflectă recomandările grupului de experți ai Băncii Mondiale care au elaborat raportul intitulat „Analiza funcțională a sectorului justiției din România”.
Scopul final pe care îl urmărim este eficientizarea sistemului, astfel încât el să ofere soluții rapide, predictibile și corecte, care să conducă la creșterea încrederii cetățenilor în justiție. Evident, tot acest edificiu are la bază principiile fundamentale ale statului de drept, independența magistraților, combaterea corupției prin consolidarea instituțiilor, dar și prin măsuri de prevenire și educare a publicului. Este un document susținut și de partenerii europeni, fiind menționat în notă pozitivă în ultimul Raport de evaluare al Comisiei Europene. Documentul va fi definitivat în urma dezbaterilor și consultărilor publice care vor urma”, a declarat ministrul justiției.
Strategia a fost elaborată de experții din cadrul Ministerului Justiției și cuprinde principalele obiective pentru dezvoltarea sistemului judiciar pentru perioada 2015-2020. În cadrul procesului de elaborare, pe parcursul anului 2014, au fost consultate următoarele instituții: Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Administrația Națională a Penitenciarelor, Oficiul Național al Registrului Comerțului. De asemenea, au fost consultate Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, Uniunea Națională a Barourilor din România, Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești, Consiliul de Mediere.
În cursul lunii octombrie 2014, Ministerul Justiției va organiza dezbateri publice la care vor fi invitați să participe reprezentanți ai asociațiilor magistraților, ai societății civile și ai mediului academic.
Având în vedere că strategia are la bază o serie de recomandări formulate de experții Băncii Mondiale, în cadrul proiectului „Analiza funcțională a sectorului justiţiei din România”, finanțat prin Programul Operaţional de Dezvoltare a Capacității Administrative (PODCA) 2007-2013, este dat publicității și acest raport de analiză, în limbile română și engleză.
Proiectul strategiei și raportul experților Băncii Mondiale sunt publicate pe pagina de internet a Ministerului Justiției, la secțiunea Sistemul judiciar român/ Strategii naționale ale sistemului judiciar, iar propunerile pot fi transmise pe adresa de email: [email protected], până la data de 9 noiembrie 2014.

Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar 2015 – 2020 proiect

Romania Judicial Functional Review