Aplicarea Avizului nr. (2013) 16 în relațiile dintre judecători și avocați: concluziile Raportului preliminar și constituirea unui grup de lucru pentru modalitățile de continuare a proiectului, cu participarea procurorilor

Aplicarea Avizului nr. (2013) 16 în relațiile dintre judecători și avocați: concluziile Raportului preliminar și constituirea unui grup de lucru pentru modalitățile de continuare a proiectului, cu participarea procurorilor

18 septembrie 2015

În ședința din 5-6 septembrie 2015, Consiliul UNBR a dezbătut și a aprobat în unanimitate Raportul prealabil cu privire la desfășurarea, efectele și concluziile preliminare ale Proiectului privind aplicarea Avizului nr. (2013) 16 în relațiile dintre judecătorii și avocații români. Dezbaterea a avut loc în prezența ministrului Justiției – invitat la lucrările Consiliului U.N.B.R.

Potrivit concluziilor Raportului preliminar, comunicarea directă între profesioniștii dreptului pe teme de interes comun, în cadrul conferințelor din prima etapă,  a avut efecte vizibile, care constau în principal în detensionarea şi îmbunătațirea a relațiilor interprofesionale, în majoritatea zonelor țării, de natură să conducă la creșterea încrederii publice în justiție și la eficientizarea actului de justiție, în beneficiul cetățeanului. S-a concluzionat că efectele pozitive ale Proiectului desfășurat constituie o premisă favorabilă pentru a-l continua și a-l extinde într-o formulă lărgită, cu implicarea în următoarea etapă și a procurorilor.

Cu privire la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii de organizare a celei de a doua etape a Proiectului interprofesional judecători – avocați – procurori, există acordul majorității reprezentanților avocaților în organele de conducere a profesiei de avocat în legătură cu susținerea realizării unui Proiect de conlucrare între judecători, procurori și avocați, astfel cum acesta este cuprins în propunerea adresată către U.N.B.R., C.S.M. și Ministerului Public de către reprezentantul României la C.C.J.E., judecător dr. Rodica Aida Popa, ca modalitate de punere în aplicare a recomandărilor si dezideratelor organismului european emitent al Avizului 2013(16).

UNBR susține acest demers, pe baza exprimării punctelor de vedere fundamentate ale fiecărei potențiale părți organizatoare, din perspectiva obiectivelor specifice ale fiecărei profesii.

De aceea, U.N.B.R., în calitate de co-inițiator și co-organizator, a decis că este necesară întocmirea unui Raport final de evaluare a desfășurării Proiectului și al impactului produs asupra celor doua profesii juridice, mai ales asupra relațiilor interprofesionale. În urma acestui Raport, UNBR și INPPA vor face propunerile de organizare corespunzătoare specificului profesiei de avocat.

În acest scop, Consiliul UNBR a decis și constituirea unui grup de lucru, condus de către doamna avocat Monica Livescu, din care fac parte următorii avocați consilieri: Gabriel-Cornel Grigore, Rusu Sorin Dumitru, Cristina Gheorghe, Stanca Ioana Gidro, care are ca sarcină realizarea evaluării propunerii de continuare a Proiectului, primirea de propuneri de la barouri şi ţinerea legăturii cu CSM şi, eventual, Ministerul Justiţiei cu privire la problematică, urmând a prezenta un raport la viitoare şedinţă a Consiliului UNBR.  Acest raport final va sta la baza evaluării oportunității Proiectului propus în august 2015 către dna judecător Rodica Aida Popa.

Grupul de lucru va realiza o evaluare detaliată a Proiectului privind aplicarea Avizului (2013) 16 al C.C.J.E., centralizarea problemelor invocate în cadrul dezbaterilor ce au avut loc cu prilejul conferințelor derulate în perioada iunie 2014-martie 2015 şi redactarea propunerilor făcute de participanți identificate în chestionarele sociologice şi dezbateri. Acestea vor fi înaintate CSM şi Ministerului Justiţiei pentru a se analiza problematica identificată și a se gasi căile și mijloacele de îmbunătățire a raporturilor interprofesionale concrete în raport de realitatatea desfășurării lor.

A se vedea RAPORTUL PRELIMINAR PRIVIND DESFASURAREA PROIECTULUI PENTRU APLICAREA AVIZULUI 16(2013) AL CCJE