Ordinea de zi a ședințelor Comisiei Permanente şi ale Consiliului U.N.B.R. din zilele de 6, 7 și 8 martie 2015 marchează și împlinirea a „Douăzeci şi cinci de ani de avocatură independentă”.

Ordinea de zi a ședințelor Comisiei Permanente şi ale Consiliului U.N.B.R. din zilele de 6, 7 și 8 martie 2015 marchează și împlinirea a „Douăzeci şi cinci de ani de avocatură independentă”.

24 februarie 2015

Ordinea de zi a ședințelor Comisiei Permanente şi ale Consiliului U.N.B.R. din zilele de  6, 7 și 8 martie 2015 marchează și împlinirea a  „Douăzeci şi cinci de ani de avocatură independentă”.

La 01 martie 1990 s-a publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 32, Decretul – Lege nr. 90/1990 privind unele măsuri pentru organizarea și exercitarea avocaturii în România, act normativ care marchează redobândirea independenței profesiei de avocat.

Ședinţele Comisiei Permanente şi ale Consiliului U.N.B.R. vor avea următoarea ordine de zi (extras):

 

I. Şedinţa Comisiei Permanente a U.N.B.R. din 06 martie 2015:

2. Consfătuire de lucru cu decanii facultăţilor de Drept, organizatoare de studii doctorale în domeniul Drept, privind inserţia socio-profesională a absolvenţilor de studii juridice, în lumina datelor rezultate în urma procesului de admitere în avocatură în ultimii 4 ani, precum şi a informaţiilor sintetizate în urma analizei activităţii de formare profesională realizată în cadrul Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor  (I.N.P.P.A.). Prezentarea Proiectului privind specializarea profesională a avocaţilor în diverse domenii. Atestarea  specializării.

*La şedinţă sunt invitaţi să participe decanii facultăţilor de drept care organizează studii doctorale, Preşedintele Uniunii Juriştilor din România şi Directorul Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, cărora le-a fost transmisă următoarea scrisoare:

Stimate Domnule Decan,

Am deosebita plăcere de a vă invita să participaţi la şedinţa Comisiei Permanente a Uniunii Naţionale a Barourilor din România – U.N.B.R. – din data de 6 martie a.c., cu începere de la ora  14,00, care va avea loc la Hotelul Intercontinental din Bucureşti.

U.N.B.R., în calitate de beneficiar al procesului educaţional în domeniul juridic, este permanent preocupată de inserţia socio-profesională a absolvenţilor studiilor juridice (studii de licenţă, masterat, doctorat) şi de feed-back-ul dintre piaţa muncii şi procesul formativ-educaţional asigurat de instituţiile de învăţământ juridic din România. În acest scop, considerăm ca fiind deosebit de utilă organizarea unei consfătuiri cu Dvs. pe această temă, în cadrul instituţional menţionat mai sus, pentru a realiza un schimb de idei în baza datelor pe care le avem în urma procesului de admitere în avocatură în ultimii 4 ani precum şi a celor sintetizate în urma analizei activităţii de formare profesională realizată în cadrul Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor  (I.N.P.P.A.)., precum şi, desigur, a informaţiilor de care dispuneţi în ceea ce priveşte modul în care  facultăţile de drept, care organizează studii doctorale în domeniul “drept” şi licenţiaţii  în drept, absolvenţi ai  facultăţilor dumneavoastră percep procesul integrării în munca juridică şi în profesia de avocat.

Vă informez, de asemenea, că U.N.B.R. are în vedere realizarea unui proiect de specializare a avocaţilor pe domenii de activitate juridică, proiect care să valorifice şi experienţa relevantă a ţărilor europene dezvoltate. În acest scop, ne-ar face plăcere dacă aţi putea participa şi la conferinţa-dezbatere privind Sistemul german al avocaţilor specializaţi, care se va desfăşura a doua zi, la data de 7 martie a.c., între orele 9.00 – 11.00 la Hotelul Intercontinental.

Avocat dr. Gheorghe Florea

Preşedintele U.N.B.R.

3. „Douăzeci şi cinci de ani de avocatură independentă”: Politici profesionale privind perfecţionarea reglementărilor  legale  privind  secretul profesional, interdicţiile, incompatibilităţile şi prevenirea conflictului de interese în exercitarea profesiei de avocat, concomitent cu exercitarea profesiilor compatibile cu profesia de avocat.

4. Raportul final al Comisiei constituită prin Decizia Comisiei Permanente din 31 ianuarie 2014 pentru elaborarea Proiectului legislaţiei pentru perfecţionarea sistemului C.A.A. – raportor domnul av. Nicu Tiberius (potrivit mandatului încredinţat în şedinţa Comisiei Permanente din 30 ianuarie 2015).

5. Măsuri pentru pregătirea anului de învăţământ 2015 (stagiari, anul II). Finalizarea procedurii de atestare a Corpului de lectori ai INPPA, pe baza rapoartelor înaintate de centrele teritoriale ale INPPA.

II. Şedinţa Consiliului U.N.B.R. din 07 – 08 martie 2015:

2. Conferinţă – dezbatere privind sistemul german al avocaţilor specializaţi – prezintă dl. Avocat Philipp Wendt, directorul Academiei Germane a Avocaţilor – Societate pentru formarea iniţială şi continuă şi de prestări servicii mbH – Berlin.

3. Informare privind măsurile  de pregătire a anului de învăţământ 2015 privind formarea profesională iniţială în cadrul INPPA. Interacţiunea dintre  barouri şi INPPA privind activitatea de formare profesională continuă.

4. Proiectul privind arbitrajul profesional organizat pe lângă consiliile barourilor. Stadiu şi perspective de finalizare.

5. Informare asupra analizei propunerilor înregistrate după şedinţa Consiliului UNBR din 6 septembrie 2014 privind perfecţionarea legislativă   a organizării şi funcţionării sistemului Casei de Asigurări a Avocaţilor.

6. Raport  privind finalizarea proiectului privind legitimarea  avocaţilor în raporturile cu terţii

7. Repere privind execuţia bugetară a UNBR în intervalul 01 ianuarie 2015 – 30 iunie 2015

8. Măsuri organizatorice privind pregătirea Congresului Avocaţilor – 2015