Conferință: Baroul București, în parteneriat cu Editura Universul Juridic: „Termenul redactării motivării hotărârii judecătorești – între lege și realitate”

Conferință: Baroul București, în parteneriat cu Editura Universul Juridic: „Termenul redactării motivării hotărârii judecătorești – între lege și realitate”

22 februarie - Luni, 22 februarie 2021, între orele 14,00 – 16,00, Online

“În calitate de Președinte voi susține acea poziție pe care o vor dori avocații”

|Traian Briciu, Președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România

| Conferința: Termenul redactării motivării hotărârii judecătorești – între lege și realitate

Discursul Președintelui UNBR, Traian Briciu, a vizat două probleme care, deși în discuțiile generale sunt tratate împreună, de fapt sunt total diferite.

Prima este aceea a întârzierii redactării hotărârilor și a doua este cea a disjungerii momentului aflării sentinței de momentul aflării motivelor.

Extras din discurs:

“Prima chestiune, anume întârzierea redactării unei hotărâri sub aspectul motivării acesteia, nu cred că-și are cauze procesuale. Dacă ne uităm în Codul de Procedură Civilă vedem că termenul este de 30 de zile, ceea ce e mai mult decât rezonabil, iar la ordonanța președințială și la unele proceduri urgente avem termene și mai scurte. Sigur, prin 2018, într-o formă de realism legislativ, legiuitorul a consfințit ceea ce știam cu toții în practică. Că nu se aplică în realitate termenul de 30 de zile și, repet, cu un pas spre realism, a acordat posibilitatea de a se prelungi cu încă 30 de zile de încă 2 ori, ulterior ajungându-se la 90 de zile. Nici așa n-ar fi foarte rău în materie civilă, dar în realitate noi știm că nici cele 90 de zile nu se respectă și că termenul acesta este, așa cum îl tratează doctrina, termen de recomandare. Prin urmare, reglementare avem. Problema este de ce nu se aplică”.

https://youtu.be/J7xSVVMkrNw

https://www.facebook.com/UniuneaNationalaaBarourilordinRomania