Guvernul din Republica Moldova a dat aviz negativ inițiativei de revenire la instituția reprezentării în judecată de către persoane care nu au calitatea de avocat
Guvernul Republicii Moldova a dat aviz negativ Proiectului de lege pentru modificarea și completarea Codului de procedură civilă, inițiat de un grup de deputați care exercită presiuni pentru revenirea la instituția reprezentării în judecată și prin alte persoane în afară de avocați, dar și a avocaților care nu sunt membri ai baroului legal constituit. “Proiectul este în contradicție cu principiile adoptate de stat pentru asigurarea unei justiții eficiente, calitative, puternice, credibile și transparente. Un rol definitoriu în asigurarea acestor principii îl are avocatul”, a declarat ministrul justiției, Oleg Efrim, citat de site-ul Ministerului de Justiției din Republica Moldova.
Potrivit ministrului, prin această inițiativă se dorește revenirea la situația din anul 2010, atunci când asistența juridică era oferită în baza procurilor de reprezentare “de către persoane care nu au calitatea de avocat și despre a căror calificare și grad de responsabilitate nu se cunoaște nimic.” Mai mult, aceste persoane erau remunerate pentru serviciile acordate, “în lipsa vreunei înregistrări sau licențieri pentru asemenea gen de activitate”. “Această stare de lucruri a generat apariția unor circuite financiare plasate în afara evidențelor fiscale, favorizând indirect lipsa de transparență și corupția în instanțele judecătorești”, a adăugat ministrul.
Consiliul Barourilor din Uniunea Europeană (CCBE) a trimis o scrisoare de sprijin față de poziția exprimată de baroul Republicii Moldova, care respinge ferm, la rândul său, această inițiativă parlamentară. În pofida opoziției manifestate de Ministerul Justiției și de Cabinetul de Miniștri din Republica Moldova, grupul de deputați ar putea supune proiectul de lege votului parlamentar.