Președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, av. dr. Traian-Cornel Briciu, anunță cu profund regret trecerea la cele veșnice, azi, 22 decembrie 2021, a celui care a fost prof. univ. dr. av. Ioan MURARU, membru al Baroului București.
Ioan Muraru s-a născut la 02 septembrie 1938, în comuna Dolhești (județul Suceava). După absolvirea Liceului de băieți din Fălticeni (1955), a urmat cursurile Facultății de Drept a Universității București (1955-1959). Ulterior a absolvit și cursuri postuniversitare de limbi străine la Universitatea din București (1975). În anul 1972, a obținut titlul științific de doctor în drept al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Din anul 1960 a fost angajat în învățământul superior la Facultatea de Drept a Universității din București, unde a urcat pe rând treptele ierarhiei didactice: preparator, asistent, lector, conferențiar și, din anul 1991, profesor universitar de drept constituțional și instituții politice. Între anii 1992-1994, a fost șeful Catedrei de Drept public. A fost și conducător științific de doctorat la Facultatea de Drept – Universitatea din București.
După Revoluția din decembrie 1989, prof. dr. Ioan Muraru și-a adus contribuția din plin la crearea celor mai importante instituții ale noului stat democratic România: a îndeplinit funcțiile de membru în Comisia de redactare a legii electorale din 1990; membru în Comisia parlamentară pentru redactarea proiectului Constituției României (1990-1991); membru în Comitetul Director al Institutului Român pentru Drepturile Omului; membru al Senatului Universității din București.
În anul 1991, domnul prof. dr. Ioan Muraru a intrat în avocatură, în Baroul București, profesie pe care nu a părăsit-o niciodată.
În anul 1992 a fost numit, de către Camera Deputaților, în demnitatea de judecător la Curtea Constituțională a României, pentru un mandat de 9 ani, deținând, în perioada 1995-1998, funcția de președinte al Curții Constituționale.
În anul 2000, a fost decorat de către președintele României, Emil Constantinescu, cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce.
În perioada 2001-2011, Ioan Muraru a fost desemnat de Parlamentul României în funcția de Avocat al Poporului, pentru două mandate consecutive.
Ioan Muraru a fost autor de manuale, cursuri și monografii și a peste 100 de studii de Drept constituțional
A participat la numeroase simpozioane, colocvii și sesiuni științifice organizate în țară și peste hotare, pe teme de Drept constituțional. Din inițiativa lui s-a organizat un Centru de Drept Constituțional și Instituții Politice, pe lângă Facultatea de Drept a Universității din București, care colaborează pe linie științifică cu centrul similar de la Universitatea Paris I- Sorbona.
Prof. univ. dr. av. Ioan Muraru va rămâne în amintirea profesionaliștilor dreptului ca o personalitate de prim rang a spațiului juridic românesc, plecarea sa lăsând un gol imens în cultura juridică românească.
Sincere condoleanțe familiei îndurerate !
Dumnezeu să-l odihnească în pace!