“In viitor, Politica Justitiei din spatiul UE necesita prioritati strategice pentru a face fata provocarilor. Am in vedere trei obiective: construirea unei increderi mai mari, promovarea mobilitatii si contributia la cresterea economica”.
Redăm, în continuare, traducerea în limba română a acestei comunicări.
(Versiunea în limba engleză AICI)
“Justiţia –trecut,prezent şi viitor”
Vicepresedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, trimite trei mesaje pentru Consiliul European din luna iunie.
Inaintea reuniunii Consiliului European din zilele de 26 si 27 iunie, in timpul careia vor fi stabilite, intre altele, prioritatile strategice viitoare in domeniul Justitiei, vicepresedintele Viviane Reding a subliniat atat contributia Comisiei Europene la imbunatatirea imaginii Justitiei, cat si propria viziune asupra viitorului Justitiei in UE. “Fac urmatorul apel catre liderii prezenti la lucrarile Consiliului European: sa nu dezbatem numai despre oameni (si despre locurile de munca pe care ar trebui sa le primeasca), ci sa ne focalizam, de asemenea, asupra politicilor pentru oameni. Pana in 2020, ar trebui sa existe o adevarata Zona a Justitiei Europene. Cetatenii si mediul de afaceri merita cel putin acest lucru.
Mesajul-cheie al vicepresedintelui Reding in privinta trecutului, prezentului si viitorului politicii de Justitie a UE a fost programat in mod special inaintea trasarii liniilor politicii strategice pentru urmatorii cinci ani si a agendei UE pentru Justitie si Afaceri Interne(Programul post-Stockholm)
Trecand in revista ultimii patru ani, Viviane Reding a declarat: “Tratatul de la Lisabona a schimbat regulile jocului pentru politica de Justitie a UE – nu mai sunt facute intelegeri in spatele usilor inchise de catre guvernele nationale; procesul de legiferare in aceasta zona politica a devenit mult mai democratic si transparent.
De altfel, evolutiile politicii de Justitie din anii 2010 pot fi comparate cel mai bine cu evolutiile din Piata Interna, din 1990. In ultimii patru ani, prin intermediul a peste 60 de initiative, am pus bazele unei adevarate zone europene a libertatii, justitiei si securitatii, in folosul cetatenilor”.
Viviane Reding a explicat, de asemenea, modul in care s-a schimbat focalizarea politcii de justitie: “Politica de justitie era mai degraba o zona izolata, perceputa deseori drept “domeniul avocatilor” . Astazi, justitia a devenit un instrument care impulsioneaza cresterea economica si a locurilor de munca”.
Apelul vicepresedintelui Reding pentru participantii la lucrarile Consiliului European din 26 si 27 iunie, – care urmeaza sa ajunga la un acord in privinta prioritatilor strategice din zona justitiei – este urmatorul: “In viitor, Politica Justitiei din spatiul UE necesita prioritati strategice pentru a face fata provocarilor. Am in vedere trei obiective: construirea unei increderi mai mari, promovarea mobilitatii si contributia la cresterea economica”.
Viviane Reding s-a referit, de asemenea, la alte chestiuni de importanta ridicala pentru provocarile cu care sunt confruntati, in egala masura, cetatenii si mediul de afaceri, cum ar fi modalitatile de a face fata actualelor obstacole puse in calea libertatii de miscare si a drepturilor cetatenesti, precum si rolul jucat de un mecanism la nivelul UE, in vederea protejarii statului de drept in spatiul Uniunii , pentru a promova o Zona comuna a Justitiei Europene
“Dreptul la miscare al cetatenilor europeni nu se negociaza. Cele patru libertati – oamenii, bunurile, serviciile si capitalul – merg mana in mana. Nimeni nu are dreptul de a alege între acestea”, a spus ea.
Reding a adaugat ca drepturile fundamentale pot fi mentinute doar daca statul de drept functioneaza in intreg spatiul UE. “Cadrul noului stat de drept este in vigoare si operational. Respectul fata de statul de drept este o conditie prealabila pentru protectia tuturor drepturilor fundamentale. Drepturile fundamentale ar fi o cochilie goala fara statul de drept”.