● Baroul Dolj a organizat o serie de manifestări cu ocazia Zilei Avocatului şi împlinirea a 150 de ani de la apariţia Legii din 6 decembrie 1864, pentru constituirea corpului de avocaţi

● Baroul Dolj a organizat o serie de manifestări cu ocazia Zilei Avocatului şi împlinirea a 150 de ani de la apariţia Legii din 6 decembrie 1864, pentru constituirea corpului de avocaţi

24 iunie 2014

Aproximativ o sută de avocați din Baroul Dolj și invitați, printre care delegații ale barourilor din Vidin (Bulgaria) și Zaječar (Serbia), avocați din barourile Gorj, Olt și Vâlcea, istorici, cadre universitare, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi judeţene și magistraţi au participat sâmbătă, 21 iunie 2014, începând cu ora 10, la simpozionul care a avut loc în Sala Filip Lazăr de la Filarmonica Oltenia .

Aniversarea a fost sărbătorită cum se cuvine, fiind evocate unele dintre cele mai importante teme ale evoluției moderne a profesiei de avocat. Lucrările au fost deschise de prof. univ. dr. Ion Turculeanu, decanul Baroului Dolj, iar prima temă abordată a fost una muzicală, prezentată la pian de talentatul avocat Lucian Marinescu.

Prof. univ. dr. Dinică Ciobotea a prezentat invitaţilor tema „Începuturile Instituţiei Avocaturii în Ţările Române”, prof. dr. Toma Rădulescu, de la Secţia de Istorie şi Arheologie a Muzeului Olteniei a prezentat lucrarea “Avocaţi şi primari” și prof. univ. dr. Nicu Vintilă a vorbit despre ”Deontologia profesiei de avocat”. În cadrul simpozionului au mai luat cuvântul prof. univ. dr. avocat Bianca Predescu, membru al Consiliului Baroului Dolj, viceprimarul municipiului Craiova Mihail Genoiu și directorul editurii AIUS, profesorul Nicolae Marinescu.

În continuarea manifestărilor organizate de Baroul Dolj cu prilejul aniversării Zilei Avocatului și a 150 de ani de avocatură modernă, s-a desfășurat conferința ”Din nou despre noile coduri …”, la care au participat aproximativ 200 de avocați din barourile Dolj, Gorj, Olt și Vâlcea și invitați ai Baroului Dolj.

Au prezentat lucrări în cadrul conferinței prof. univ. dr. Costel Niculeanu – ”Regimul juridic al măsurilor educative și al măsurilor de siguranță în Noul Cod Penal”, lect. univ. dr. av. Elena Oancea, membru al Consiliului Baroului Dolj – ”Camera preliminară. Separarea funcţiilor judiciare. Efecte în ce priveşte exercitarea profesiei de avocat în lumina noilor reglementări procesual penale” și prof. univ. dr. Dumitru Virgil Diaconu – ”Măsurile preventive. Atribuțiile judecătorului de drepturi și libertăți”.

Programul de manifestări organizate cu prilejul aniversării Zilei Avocatului și a 150 de ani de avocatură modernă s-a încheiat cu un cocktail oferit de Baroul Dolj într-o ambianță deosebită, la Casa Bibescu (fosta Casă a Artiștilor Plastici) din Parcul Nicolae Romanescu.