PROIECTUL NAȚIONAL FII AVOCAT ÎN ȘCOALA TA – FAST continuă în anul școlar 2023 – 2024

PROIECTUL NAȚIONAL FII AVOCAT ÎN ȘCOALA TA – FAST continuă în anul școlar 2023 – 2024

29 septembrie 2023


 

PROIECTUL NAȚIONAL FII AVOCAT ÎN ȘCOALA TA – FAST continuă în anul școlar 2023 – 2024

 
 

Lansarea proiectului național FAST, etapa a III – a, a avut loc în 29 septembrie 2023, la București, în prezența reprezentanților din Ministerele Justiției, Educației, Afaceri Interne și ai Administrației Prezidențiale. 

SORIN ION, Secretar de Stat în Ministerul Educației
Din punctul nostru de vedere, acest an este cel care va aduce schimbări legislative extrem de importante. Au intrat în vigoare legile privind învățământul preuniversitar și universitar, iar numărul de acte normative subsecvente este enorm, probabil că vorbim de ordinul sutelor. Odată cu aceste legi, avem deschisă calea introducerii educației juridice în programele școlare. Trebuie însă luat în calcul dacă ne dorim ca educația juridică să devină materie obligatorie. În acest caz, există riscul ca interesul copiilor să scadă.

George ȘERBAN, Secretar de Stat în Ministerul Justiției
Credem că deficitul de cunoștințe juridice în rândul întregii populații, nu doar a tinerilor, trebuie corectat și că o minimă informare asupra unor mecanisme, norme, principii de funcționare a sistemului juridic nu poate decât să aducă destinatarilor informației avantaje considerabile pe termen mediu și lung. Ministerul Justiției salută proiectul derulat de UNBR plecând de la premisele că implicarea avocaților în viața comunității este esențială pentru întărirea respectului cetățenilor față de profesie și că înțelegerea legislației și a principiilor de drept sunt necesități pentru funcționarea unei societăți democratice și pentru statul de drept.

Bogdan DESPESCU, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Interne
Sunt șapte structuri din Guvernul României implicate în acest plan care privește educația tinerilor. Introducerea pregătirii juridice în curriculum este foarte importantă mai ales la liceu. Sunt activități pe mai multe domenii de educație, iar un fenomen care trebuie abordat este cel privind mediul online – copiii, victime ale infracțiunilor online. Este nevoie de educație pe toate palierele, inclusiv pe linie de consum de droguri. Un alt domeniu este cel rutier: indisciplina pietonală este pe locul al doilea în ceea ce privește cauzele accidentelor rutiere. Și din această perspectivă este important parteneriatul nostru.

Avocații voluntari în proiectul FAST apreciază că proiectul va continua în anul școlar 2023 – 2024 cu o serie de obiective noi care privesc extinderea educației juridice în școli din comunități defavorizate și promovarea justiției preventive, de natură să ocrotească, nu doar să reacționeze și să pedepsească. Potrivit datelor oficiale furnizate de Consiliul Superior al Magistraturii, anual sunt înregistrate aproximativ 3 milioane de dosare penale, iar aproximativ 1 din 4 adulți este implicat în fiecare an ca justițiabil într-o cauză penală.

Teodora Calipetre, membru al Departamentului de Educație Juridică al UNBR și coordonator FAST Constanța
În această a treia ediție ne dorim să ajungem în acele comunități care, din diverse motive, au avut și au și mai puțin acces la educație de calitate în general și la educație juridică în special. Știm că educația este un instrument puternic pentru a depăși obstacolele și pentru a construi un viitor mai bun. Vrem ca toți copiii, indiferent de locul în care s-au născut sau de circumstanțele în care trăiesc, să aibă șansa de a învăța despre drepturile lor și despre sistemul juridic românesc.
Pentru a atinge acest obiectiv, suntem hotărâți să colaborăm cu organizații non-guvernamentale, cu școli din medii defavorizate și cu centre de plasament minori. Vrem să aducem lumina educației juridice în locuri unde poate nu a strălucit încă și să oferim tinerilor încredere în abilitățile lor și în viitorul lor.

Sergiu STĂNILĂ, Vicepreședinte UNBR și coordonator FAST Timiș
Realizăm că există un consens încă de la primele luări de cuvânt. Cred ca nu ar trebui să omitem că prin efortul autorităților și al tuturor celor implicați, educația, fie că e juridică, financiară sau de altă natură este pentru tineri. Nu pentru avocați, nu pentru judecători sau pentru actualii profesori. Tindem să formalizăm domeniul și aici urmează să găsim răspunsuri care să fie agreate de toată lumea: cine va susține acele cursuri, care va fi conținutul lor. Scopul nostru comun este educația pentru tineri!

Lorena Dumitrache, coordonator FAST Dâmbovița
Există la momentul actual în școlile din România materii care complinesc informația de natură juridică: educație civică, educație socială, dar acestea sunt incomplete. Nu putem vorbi despre drepturi și obligații câtă vrem nu știm ce se întâmplă dacă acestea sunt încălcate. Din acel moment, lucrurile devin serioase. În județul Dâmbovița au fost 3800 de elevi beneficiari ai proiectului FAST.

Daniel FENECHIU, Vicepreședinte UNBR
Proiectul nostru vizează o implicare a avocaților care au ceva de oferit elevilor în legătură cu acele probleme care sunt prioritare și actuale pentru ei. De aceea consider că noi, ca structură profesională a avocaților, trebuie să rămânem în zona de responsabilitate socială.

Principalul obiectiv în etapa următoare va fi acela de a selecta temele cu care să ducem proiectul mai departe. Constatăm că drogurile reprezintă un subiect cu un mare impact social, deci va fi un subiect important și în plan legislativ. Altă temă importantă este prevenția în privința teritorialității persoanei dispărute: dacă un copil dispare de acasă și părintele dorește să-l găsească, poliția să aibă posibilitatea să-l localizeze după telefon, card bancar sau tabletă.

În perioada următoare, membrii Departamentului de Educație Juridică al UNBR, alături de coordonatorii FAST, vor pregăti afișe cu numerele de urgență unice la nivel național care să vină în sprijinul tinerilor care sunt victime ale abuzului sau care au cunoștință despre astfel de situații. Acestea vor ajunge în toate cele 18 mii de școli din țară.


Galerie foto: