Scopul actului normativ este acela de a asigura acoperirea datoriilor persoanelor fizice fără activităţi antreprenoriale, aflate în insolvenţă, prin intermediul rambursării datoriilor în baza unui plan ori prin intermediul lichidării bunurilor respectivilor debitori.
Conform proiectului, debitorul poate depune cerere pentru procedura de insolvenţă în situaţia în care este în incapacitate de a-şi achita datoriile la momentul în care acestea devin scadente. Debitorul este considerat a fi în imposibilitate de a-şi achita datoriile la scadenţă dacă este incapabil să-şi achite două sau mai multe datorii, faţă de doi sau mai mulţi creditori, în decurs de peste 30 de zile de la data scadentă a acestor datorii.
Cererea pentru aplicarea procedurii de insolvenţă poate fi făcută şi de către creditor dacă poate dovedi faptul că debitorul nu are capacitatea de a-şi achita datoriile în momentul scadenţei acestora şi în cazul în care valoarea totală nominal a creanţei depăşeşte suma de 25 000 lei.
Prin initiativa legislativă sunt reglementate în principal:
– Competenţa materială şi teritorială
– Începerea procedurii de insolvenţă
– Planul de rambursare al datoriilor
– Lichidarea activelor debitorului
– Eliberarea de datoriile reziduale
– Sancţiunile
Proiectul se află pe ordinea de zi a Senatului, pentru vot final.
Consiliul legislativ propune reanalizarea şi reformularea proiectului în integralitatea sa din cauza unor imperfecţiuni de redactare şi de fond, care încalcă normele tehnicii legislative. Guvernul a dat avize positive, însă sub rezerva adoptării mai multor amendamente.
Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi a dat aviz favorabil iar Comisia juridical de numiri, disciplină, imunităţi şi validări (comisie sesizată în fond) a transmis raport de admitere.