UNBR Informează: Materiale de formare profesională pentru avocați referitoare la activitatea Curții de Justiție a Uniunii Europene

UNBR Informează: Materiale de formare profesională pentru avocați referitoare la activitatea Curții de Justiție a Uniunii Europene

19 iulie 2024

UNBR Informează: Materiale de formare profesională pentru avocați referitoare la activitatea Curții de Justiție a Uniunii Europene

 

În perioada iunie 2022 – martie 2024, experți desemnați de Consiliul Barourilor și Societăților de Drept din Europa (CCBE), în care UNBR are calitatea de membru, alături de experți desemnați de Rețeaua Europeană de Formare Judiciară (EJTN) au cooperat în cadrul unui proiect comun al Comisiei Europene și al Curții de Justiție a Uniunii Europene în vederea realizării unor materiale de formare pentru profesioniștii dreptului privind misiunea, competența și procedurile în fața CJUE.

Prin intermediul acestui proiect, Comisia Europeană și CJUE au urmărit creșterea gradului de conștientizare și de cunoștințe al profesioniștilor din justiție, dezvoltarea competențelor acestora, necesare pentru a facilita un dialog între instanțele naționale și CJUE, precum și îmbunătățirea punerii în aplicare a dreptului UE, prin prezentarea de exemple concrete de audieri și de bune practici.

După consultarea cu statele membre, CCBE a selectat avocați din Italia, Polonia, Franța și România să participe în cadrul grupului de experți care a realizat materialele video de formare. UNBR a fost reprezentată în acest proiect de doamna av. dr. Raluca Bercea, avocat în Baroul Timiș, Directorul Centrului teritorial Timișoara al Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților.

Competența și Componența Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), tipurile de acțiuni pe care le tratează aceasta, principalele atribuții ale Curții de Justiție și ale Tribunalului, principalele tipuri de proceduri în fața Curții de Justiție și a Tribunalului, modul în care o anumită procedură ar trebui să fie utilizată în anumite situații, procedura și diferitele etape ale unei ședințe obișnuite a CJUE, precum și procedura trimiterii preliminare au fost sintetizate de grupul de experți în cadrul următoarelor materiale video:

1. INTRODUCERE GENERALĂ PRIVIND ACTIVITATEA CURȚII
2. DIFERITE TIPURI DE PROCEDURI LA CJUE ȘI TRIBUNAL
3. PROCEDURA ȘI DIFERITELE ETAPE ALE UNEI ȘEDINȚE OBIȘNUITE
4. ACȚIUNILE DIRECTE IN FAȚA TRIBUNALULUI
5. TRIMITEREA PRELIMINARĂ : UN DIALOG DESPRE DREPTUL EUROPEAN CU CJUE LA INIȚIATIVA JUDECĂTORILOR NAȚIONALI
6. PROCEDURA TRIMITERII PRELIMINARE – SPECIFICITĂȚI PENTRU AVOCAȚI

Pentru obținerea de materiale suplimentare legate de obiectul celor 6 videoclipuri, se recomandă accesarea site-ul EU Academy, urmând câțiva pași simpli:

1. Click pe site-ul  EU Academy, unde va fi nevoie fie să vă autentificați (în măsura în care aveți deja un cont și o parola), fie să vă înregistrați  aici.
2. Înscrieți-vă la curs, dând click pe căsuța galbenă intitulată “enrol” de sub video, în partea dreapta-sus a paginii.
3. Deschideți secțiunea “Welcome” si dați click pe Chestionar. Odată ce ați parcurs cele 3 întrebări, cursul se va deschide și va putea fi parcurs de dumneavoastră.