Președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, av. dr. Traian-Cornel Briciu, anunță cu profund regret trecerea la cele veșnice, azi, 30 august 2024, a celui care a fost prof. univ. dr. acad. av. Corneliu BÎRSAN, membru al Baroului București

Președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, av. dr. Traian-Cornel Briciu, anunță cu profund regret trecerea la cele veșnice, azi, 30 august 2024, a celui care a fost prof. univ. dr. acad. av. Corneliu BÎRSAN, membru al Baroului București

31 august 2024

Prof. univ. dr. acad. av. Corneliu BÎRSAN s-a stins.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, av. dr. Traian-Cornel Briciu, anunță cu profund regret trecerea la cele veșnice, azi, 30 august 2024, a celui care a fost prof. univ. dr. acad. av. Corneliu BÎRSAN, membru al Baroului București.

Corneliu Bîrsan s-a născut la 16 decembrie 1943, în comuna Muntenii de Jos (județul Vaslui). După absolvirea Liceului Mihail Kogălniceanu din Huși, jud. Vaslui, a urmat cursurile Facultății de Drept a Universității București iar în anul 1977, a primit titlul științific de doctor în drept cu teza “Efectele juridice ale bunei-credințe în dreptul civil român”. Și-a continuat studiile la Facultatea Internațională pentru Studiul Dreptului Comparat Strasbourg (1971-1972), Universitatea din Santiago de Compostela, Spania (1974), Centrul European universitar din Nancy – Departamentul de științe juridice (1974 – 1975)

Începând cu anul 1990, dl. prof. univ. dr. acad. av. Corneliu Bîrsan a intrat în avocatură, în Baroul București. A deținut și calitatea de arbitru în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.

Din anul 1967 a fost angajat în învățământul superior la Facultatea de Drept a Universității din București, unde a urcat pe rând treptele ierarhiei didactice: preparator, asistent stagiar, asistent, lector, conferențiar și, din anul 1998, profesor titular la Catedra de Drept privat iar din anul 1993 coordonator de doctorat în domeniul dreptului civil și al drepturilor omului. A fost profesor invitat la Universitatea Paris I Panthéon-Sorbonne în anii 1993,1995,1996. A fost membru al Comisiei Europene a Drepturilor Omului din 1995 până în 1998 și, între 1998 – 2013, judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Preocupările de teoretician și de profesor ale dlui. Corneliu Bîrsan nu au fost nicicând neglijate pe perioada activității de practician astfel încât, s-au materializat în numeroase tratate, cursuri, monografii, articole pe care le-a publicat și care reprezintă pentru juriști și studenți repere în pregătirea și desăvârșirea profesionala. A publicat peste 25 de lucrări ca autor unic sau în colaborare, peste 170 de articole, studii, comentarii de practică juridică, comunicări științifice, în țară și în străinătate.

A primit numeroase distincții dintre care enumerăm: Cavaler al Legiunii de onoare, Franța (1999), Ordinul „Steaua României” în grad de cavaler (2007), Doctor Honoris Causa al Universității Paris I Panthéon-Sorbonne (2003) Diploma de onoare pentru activitatea științifică a Centrului de Studii Juridice Internaționale Salzburg Austria, Doctor onorific al „New England School of Law”, Boston USA (1995).

Prof. univ. dr. acad. av. Corneliu Bîrsan va rămâne în amintirea profesionaliștilor dreptului ca o personalitate de prim rang a spațiului juridic românesc, plecarea sa lăsând un gol imens în cultura juridică românească.

Sincere condoleanțe familiei îndurerate !

Dumnezeu să-l odihnească în pace!


Actualizare:

Trupul neînsuflețit al Prof. dr. Corneliu Bîrsan va fi depus pentru un ultim omagiu luni, 2 septembrie 2024, ora 09:30, în holul Facultății de Drept a Universității din București.

Înmormântarea va avea loc în aceeași zi, începând cu ora 13:00, la Mănăstirea Țigănești, comuna Ciolpani, județul Ilfov.