Congresul Avocaților 2016 a adresat un APEL către Parlamentul României și Guvernul României, solicitând acestor autorităţi cu atribuții legislative să ia măsurile necesare în vederea creării unui cadru oficial, cu caracter de permanență, pentru consultarea Uniunii Naționale a Barourilor din România (U.N.B.R.) în procesul legislativ de elaborare a reglementărilor ce privesc înfăptuirea justiției.
Apelul are ca obiectiv consultarea de către autorități a Corpului avocaților în orice procedură legislativă ce are legătură cu rolul acestora în statul de drept şi se impune în mod logic un punct de vedere, un raport sau un aviz consultativ al U.N.B.R. în toate proiectele care țin de domeniul justiției, inclusiv al administrației locale.
Acest apel a plecat de la constatarea că o mare parte din dispozițiile din noile coduri, declarate neconstituționale, se referă la diferite aspecte ale apărării. Astfel, în majoritatea deciziilor, instanța constituțională desființează dispozițiile din codul de procedură penală care încalcă dreptul la un proces echitabil în componentele sale privind contradictorialitatea, oralitatea și egalitatea armelor, cu consecința încălcării dreptului fundamental la apărare. În deciziile de constatare a neconstituționalității neconstituționalității dispozițiilor din codul de procedură civilă referitoare la obligativitatea reprezentării prin avocat în recurs, s-a argumentat că deși reglementările sunt legitime, fiind în scopul bunei funcționări a justiției, sarcinile financiare excesive impuse prin alte reglementări încalcă drepturile la apărare și la un proces echitabil.
Recunoașterea la scară internațională și națională a rolului fundamental al avocatului în înfăptuirea statului de drept, precum și caracterul de interes public al profesiei de avocat, decurgând din integrarea acesteia în sistemul judiciar ca profesie conexă celei de magistrat impun consultarea corpului avocaților în orice problemă legislativă ce implică justiția.