Ziua Europeană a Avocaților 2024: Conferință despre independența avocaților și autoreglementare, împreună cu evenimentul cultural AvocART

Ziua Europeană a Avocaților 2024: Conferință despre independența avocaților și autoreglementare, împreună cu evenimentul cultural AvocART

24 octombrie 2024

Ziua Europeană a Avocaților 2024: Conferință despre independența avocaților și  autoreglementare, împreună cu evenimentul cultural AvocART

#EuropeanLawyersDay2024

24 octombrie 2024, București: Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) și Asociația pentru Dialog și Solidaritate a Avocaților (ADSA) au organizat în Sala Pașilor Pierduți, Curtea de Apel – Palatul de Justiție București, două evenimente dedicate Zilei Europene a Avocaților: conferința tematică „Avocați independenți, democrații puternice: importanța autoreglementării”, subiect propus de Consiliul Barourilor și Societăților de Drept din Europa (CCBE) și evenimentul cultural AvocART, dedicat creațiilor artistice ale avocaților din întreaga țară.

În deschidere, domnul avocat Traian Briciu, Președintele UNBR a punctat faptul că organizarea unui astfel de eveniment profesional și artistic în Palatul de Justiție reprezintă o dovadă a compatibilității dintre avocați și magistrați. Președintele UNBR a accentuat simbolistica acestui demers, care prin organizarea unor astfel de evenimente, chiar la Palatul de Justiție arată că, în ciuda diverselor opinii, cele două profesii împărtășesc valori fundamentale și idealuri comune.

Domnul avocat Daniel Fenechiu, Vicepreședinte UNBR, a anunțat tematica conferinței și a remarcat că expoziția AvocART este o dovadă a laturii umaniste a profesiei de avocat, care ne arată că, dincolo de responsabilitățile legale, avocații sunt creatori de artă, nu doar de drept.

Doamna judecător Alina Corina Corbu, Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție a exprimat onoarea de a participa pentru al treilea an consecutiv la eveniment și a subliniat rolul esențial al avocaților în apărarea drepturilor fundamentale și sprijinirea persoanelor vulnerabile, precum și importanța asistenței juridice obligatorii, lăudând demersul UNBR de extindere a ariei asistenței juridice, prin propunerea de instituire a obligativității asistenței juridice a persoanelor fizice în tranzacțiile imobiliare din etapa precontractuală.

Doamna judecător Liana Nicoleta Arsene, Președintele Curții de Apel București, a reafirmat că apărarea drepturilor fundamentale este esențială într-un stat democratic, promovând colaborarea dintre profesii.

Domnul Robert Cazanciuc, Vicepreședinte al Senatului, a menționat că anul viitor se împlinesc 30 de ani de la adoptarea legii avocaturii, marcând un moment semnificativ în recunoașterea independenței avocatului. Acesta a discutat despre necesitatea analizării provocărilor viitoare la adresa profesiei și a invitat colegii în Parlament la o dezbatere despre impactul inteligenței artificiale asupra profesiei de avocat.

Domnul avocat Mihai Hotcă, rectorul Universității Nicolae Titulescu a vorbit despre antifragilitate profesională, necesară atât avocaților, cât și celorlalți profesioniști ai dreptului, iar domnul avocat Dan Virgil Pascu, Vicepreședinte al Consiliului Concurenței, a discutat despre impactul reglementărilor de concurență asupra independenței avocatului.

În partea a doua a conferinței, domnul avocat Sergiu Stănilă, Vicepreședinte UNBR și coordonator al Departamentului pentru Coordonarea Asistenței Judiciare (DCAJ) a exemplificat diferențele dintre avocatul ales și cel din oficiu, subliniind dreptul fundamental al cetățeanului de a-și alege avocatul, iar doamna avocat Simona Spătaru, Președintele Comisiei de Constituționalitate a discutat despre rolul activ al avocaților la îmbunătățirea justiției.

Doamna avocat Flavia Teodosiu, membru al Comisiei Permanente a UNBR, a abordat problematica abuzurilor în domeniul penal, insistând asupra necesității protejării drepturilor și libertățile fundamentale ale cetățenilor și despre rolul avocaților în combaterea acestor abuzuri.

Domnul Ovidiu Ioan Dumitru, Decanul Facultății de Drept, ASE a adus în discuție importanța educației pentru viitoarele generații de profesioniști ai dreptului și a remarcat că Facultatea de Drept de la Academia de Științe Economice din București a generat deja prima promoție de avocați absolvenți.
În continuare, domnul avocat Mihăiță Bubatu, Președintele Casei de Asigurări a Avocaților a remarcat faptul că sistemul de pensii al avocaților este cel mai vechi sistem de pensii neintegrat în sistemul de stat din România, iar provocarea la momentul actual o constituie găsirea mecanismelor și pârghiilor legislative care să răspundă nevoilor sistemului și al asiguraților.

În final, Președintele Traian Briciu a subliniat importanța reglementării profesiei de avocat prin lege, ceea ce este, fără îndoială, benefic. Totuși, legea acoperă în principal aspectele generale și relațiile cu instituțiile statului, iar în acest context, apare întrebarea: de ce este necesară autoreglementarea? Acesta a sintetizat spunând că autoreglementarea răspunde unor tendințe emergente în societate, cum ar fi publicitatea profesiei, concurența între diverse forme de exercitare a profesiei, utilizarea inteligenței artificiale și gestionarea răspunderii disciplinare. Aceste aspecte necesită o reglementare atentă, deoarece lipsa unui cadru adecvat poate afecta viața profesională, generând probleme între diferitele forme de exercitare a profesiei, dificultăți legate de sancțiuni disciplinare și cazuri de publicitate necorespunzătoare.

Conferința „Avocați independenți, democrații puternice: importanța autoreglementării”a fost urmată de lansări de carte, momente muzicale și vizionarea expoziției de picturi realizate de către avocați.


12.30 – 13.15 Prezentare carte – Robert-Marius CAZANCIUC – „Constituția pentru copii și tineri … de toate vârstele”. Editura: Universul Juridic 2024.
13.15 – 13.30 – Recital chitară av. Adrian PETRACHE – Baroul București
13.30 – 14.00 Lansare carte – av. Andreea CRISTEA – Volum de poezii „Cuvinte”, Editura EIKON 2024.
10.00 – 15.30 AvocArt – expoziție de creații artistice din numeroase domenii ale artei, create de avocați artiști din întreaga țară. Prezentare avocații artiști, vizionare exponate:
• Armășelu Simona – Baroul București – Pictură
• Bălănescu Gabriela – Baroul Dolj – Sculptură în sticlă
• Burchel Ioana – Baroul București – Pictură
• Ciucă Aurora – Baroul Iași – Literatură – „Avocați în Agora”, coord. Aurora Ciucă, Rodica Boca, Alina Gentimir, Editura Universul Juridic, 2024 (eseuri)/ ”Doamne din istoria Convorbirilor literare” Literatură, drepturi, reforme. Aurora Ciucă, Editura Timpul, 2024 (istorie literară, istoria feminismului) / ”Plâns alchimic”, Aurora Ciucă, editura 24 Ore, 2024 (poezii).
• Constantin Liliana – Baroul Prahova – Pictură
• Covaci Timeea – Baroul București – Pictură
• Cristea Andreea – Baroul București – Literatura –”Cuvinte”, Editura EIKON 2024 (poezii).
• Dancau Mariana – Baroul București – Pictură
• Drăgan Sebastian – Baroul Dâmbovița – Literatură: „Poeme din buzunarul de la piept” si „Evanghelia dupa Maria din Magdala”. (poezii)
• Dumitru Florica – Baroul Ilfov – Pictură
• Ionescu Alina – Baroul Constanța – Pictură
• Jigman Alexandru – Baroul Argeș – Pictură
• Mihaela Loredana Petrescu – Baroul București – Pictură
• Mircea Valentin – Baroul București – Literatură: ”Cărți de iubire”, Editura Letras în 2024 (poezii).
• Pascu Balaci – Baroul Bihor – Literatură: ”Vechiul Testament” (Eseuri)
• Petrache Adrian – Baroul București – recital chitară
• Popescu Laura Elena – Baroul București – Pictura
• Rogoz Violeta – Baroul București – Artizanat Bijuterii
• Senchiu Marian – Baroul Vaslui – Literatura – Poezii
• Slavuică Elena – Baroul București – Pictura / Icoane pe sticlă
• Slivinschi Paula – Baroul București – Pictură
• Soare Alexandru – Baroul București – Pictură rășină epoxidică / dioramă
• Ștefănescu Georgiana – Baroul București – Pictură
• Tudor Luana – Baroul București – Literatură: „Viitorul care trece” (poezii).
• Săcrieru Ana Corina – Baroul Vrancea – Literatură: „Fecioara și Sufletul”, Editura Coresi, 2024 (poezii)


Galerie FOTO