UNBR susține Ziua Profesiilor Liberale din România 2024: Încurajarea tinerilor să acceadă în profesii liberale
București, 5 noiembrie 2024 – A XVII-a ediție a conferinței Ziua Profesiilor Liberale din România, cu tema „Încurajarea tinerilor să acceadă în profesiile liberale”, a reunit reprezentanți din domeniul profesiilor liberale, din sfera juridică și legislativă pentru a discuta despre provocările și soluțiile de sprijin privind accesul tinerilor în profesiile liberale. În contextul unui interes tot mai scăzut al tinerilor pentru o profesie liberală, reflectat inclusiv în studii la nivel European, evenimentul a subliniat măsurile legislative, educative și de responsabilitate socială necesare pentru a atrage noi generații de tineri.
În deschiderea conferinței, Robert Cazanciuc, Vicepreședintele Senatului, a subliniat rolul esențial al statului în crearea unui cadru legislativ echilibrat, care să susțină un mediu concurențial corect și care să încurajeze tinerii să opteze pentru profesiile liberale.
Un proiect legislativ menit să îmbunătățească accesul tinerilor în profesiile liberale este cel susținut de către Daniel Fenechiu, Vicepreședinte al Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR), care vizează recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România. Astfel, dovada cunoștințelor în drept român pentru admiterea absolvenților din străinătate în profesiile de auditor financiar, consultant fiscal, avocat, expert contabil și contabil autorizat, consilier juridic, consilier în proprietate industrială, consilier de probațiune, se va face doar prin examenul de admitere în profesie. Daniel Fenechiu a subliniat că acest proiect va simplifica procesul de accedere în profesiile juridice.
Dan Oancea, Directorul Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților (INPPA), a propus introducerea unui curs obligatoriu de etica cercetării pentru tinerii care doresc să acceadă în profesiile liberale. Dan Oancea a subliniat că, pentru a răspunde cerințelor pieței și pentru a asigura o formare completă, este esențial ca tinerii să înțeleagă nu doar aspectele teoretice ale profesiilor, ci și responsabilitatea etică pe care o implică practicarea profesiei. Totodată, a propus organizarea unor campanii de conștientizare pentru a le oferi tinerilor o imagine clară asupra cerințelor și profilului fiecărei profesii.
Referindu-se la datele recente privind numărul de tineri admiși în profesia de avocat, Directorul INPPA a menționat că aproximativ 20-30% dintre candidați reușesc la examenul de admitere. Anul acesta, 632 de tineri au fost admiși în avocatură, dintre care 437 sunt femei și 195 bărbați, evidențiind faptul că profesia de avocat rămâne atractivă pentru tineri și că nu există o problemă semnificativă în privința echilibrului de gen.
De asemenea, vorbitorii au discutat despre reglementările europene relevante, precum Directiva 2018/958, transpusă în legislația României prin Legea nr. 245/2020 privind efectuarea unui test de proporționalitate anterior adoptării unor noi reglementări referitoare la profesii. Conform Directivei, legislațiile naționale care organizează accesul în profesii reglementate, inclusiv avocatura, trebuie să fie evaluate pentru a verifica dacă nu constituie un obstacol nejustificat în calea liberei circulații a lucrătorilor, a libertății de stabilire și a libertății de a presta servicii în Uniunea Europeană. În cadrul conferinței, au fost discutate și soluțiile pentru o mai bună colaborare între mediul academic și cel profesional, inclusiv prin parteneriate cu asociațiile studențești, pentru a facilita accesul tinerilor la informațiile necesare privind profesiile liberale. De asemenea, s-a pus accent pe importanța unei formări continue și pe adaptarea profesiilor liberale la noile provocări economice, sociale și tehnologice.
Galerie foto: