În ședința din data de 18 ianuarie 2017, Curtea Constituțională a respins ca neîntemeiată obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 35. alin 11 și 46, alin. 43 din Legea privind modificarea și completarea Legii nr.51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat.
Art. 35(11 ) Sunt exceptate de la măsura ridicării de înscrisuri și de la măsura confiscării: a) înscrisurile care conțin comunicări între avocat și clientul său; b) înscrisurile care conțin consemnări efectuate de către avocat cu privire la aspecte referitoare la apărarea unui client.”
Art. 46 (43 ) Nu constituie infracțiune fapta avocatului de nedenunțare a unor infracțiuni despre care ia la cunoștință în exercitarea profesiei, cu excepția următoarelor infracțiuni:
În toate cazurile, este exonerat de răspundere avocatul care previne săvârșirea infracțiunii sau consecințele acesteia în alt mod decât denunțarea făptuitorului.”
„S-a respins ca neîntemeiată, socotind – majoritatea care am dat această soluție – că textele din lege reușesc să facă un echilibru între dorința de a ocroti dreptul de apărare al celui apărat și avocat, relația specială care există între ei, limitele contractului, dorința de a-l apăra și pe avocat, dar și interesul societății”, a declarat pentru Mediafax Valer Dorneanu, președintele CCR.