La 18 ianuarie a avut loc la Oradea conferința de pregătire profesionala organizată de Baroul Bihor, cu tema: ”30 de ani de avocatură liberală. Evoluții și exigențe normative.”

La 18 ianuarie a avut loc la Oradea conferința de pregătire profesionala organizată de Baroul Bihor, cu tema: ”30 de ani de avocatură liberală. Evoluții și exigențe normative.”

18 ianuarie 2025

La 18 ianuarie a avut loc la Oradea conferința de pregătire profesionala organizată de Baroul Bihor, cu tema: ”30 de ani de avocatură liberală. Evoluții și exigențe normative.”

În cadrul conferinței au fost organizate 3 paneluri
– Drept civil și drept procesual civil. Traian Briciu – Președintele UNBR și Claudiu Dinu – avocat în Baroul Prahova au fost vorbitorii în cadrul acestui panel
– Digitalizare. Adrian Măntoiu – Director general Wolters Kluwer și Cristian Dumitru Miheș – avocat în Baroul Bihor au lecturat în cadrul acestui panel.
– Drept penal și drept procesual penal. Dr. Mihail Udroiu – cadru didactic asociat, Facultatea de Drept, Universitatea din Oradea, judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, Constantin Duvac – Președintele secției de științe penale a Academiei de Științe juridice din România, Președintele Asociație de Științe Penale au conferențiat în cadrul acestui panel.

La conferință au participat peste 300 avocați din Baroul Bihor dar și din alte barouri din țară, precum și alți profesioniști ai lumii juridice orădene:
Av. Mihai Baco, Baroul Alba, Vicepreședinte UNBR;
Av. Ion Dragne, Baroul București, Vicepreședinte UNBR;
Av. Liviu-Viorel Mihai – Decanul Baroului Suceava-Vicepreședinte UNBR;
Av. Sergiu Stănilă – Decanul Baroului Timiș, Vicepreședinte UNBR;
Judecător Cristian Monenci, Vicepreședintele Curții de Apel Oradea;
Judecător Anamaria Gherlea, Președinte Judecătoria Oradea;
Prof. univ. dr. av. Dan Oancea, Directorul INPPA, membru al Comisiei Permanente a UNBR;
Av. Mihăiță Bubatu, Președintele Casei de Asigurari a Avocatilor;
Av. Cristian Niculescu-Țâgârlaș – senator, Vicepreședintele Casei de Asigurari a Avocatilor, membru al Consiliului UNBR
Av. Dorin Popescu Președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova;
Av. Victor Panțîru, Prodecanul Baroului Chișinău;
Av. Rodion Tocan, membru în Consiliul Uniunii Avocaților din Republica Moldova;
Av. Emanuela Antonescu- membru al Comisiei Permanente a UNBR;
Av. Constantin Groza – Decanul Baroului Gorj;
Av. Alexandru Pruteanu – Decanul Baroului Bacău;
Av. Dragos-Andrei Nicolescu – Decanul Baroului Argeș;
Av. Florin Andreicuț – Decanul Baroului Maramureș;
Av. Vlad-Victor Băculescu – Decanul Baroului Satu-Mare;
Av. Alin Moruțan – Decanul Baroului Bistrița-Năsăud;
Av. Cristian-Gavril Tărău – Decanul Baroului Sălaj;
Av. George Moloman – Baroul București, membru al Consiliului UNBR.

Conferința a debutat cu discursurile introductive ale invitaților care au provocat reflecții profunde asupra provocărilor contemporane ale profesiei de avocat. Într-o lume aflată în continuă schimbare, realismul și asumarea unor perspective clare sunt esențiale pentru a naviga prin provocările complexe ale prezentului.

Într-o lume tot mai fragmentată, s-a subliniat că există tot mai prezentă tendința înlocuirii dialogului bazat pe argumente cu o serie de simple monologuri încrucișate. Oamenii încep să nu mai fie dispuși a primi contra-argumente, căutând numai informații și argumente care să le valideze tezele în care deja cred. Această schimbare a dinamicii comunicării poate afecta profesia de avocat și implică o adaptare fundamentală în modul în care interacționăm și construim relații profesionale și sociale.

Profesia de avocat se confruntă cu întrebări esențiale legate de viitorul său. Într-o epocă marcată de tehnologizare, se discută intens despre adaptarea la noile realități fără a altera filosofia fundamentală a acestei profesii. Deși tehnologia aduce oportunități, ea generează și capcane, iar luările de cuvânt au subliniat nevoia de a evita temele care dezbină și de a construi un consens în interiorul profesiei.

S-a subliniat necesitatea consolidării unor valorilor fundamentale ale profesiei, printre care moderație, rezonabilitatea dialogului și simțul echității ar trebui să ocupe un rol important, precum și menținerea unui echilibru între tradiție și adaptarea la nou.

Conferința a fost un prilej de introspecție și de reafirmare a importanței valorilor fundamentale, atât pentru profesia de avocat, cât și pentru societate. Într-o lume în continuă transformare, mesajele lucide și colaborarea rămân esențiale pentru a construi un viitor mai stabil și mai coerent.


Galerie foto: