Festivitatea de acordare a Premiilor Revistei Române de Drept Privat a devenit un eveniment recunoscut, care celebrează știința în domeniul dreptului privat, omagiind autorii și lucrările cele mai reprezentative în această materie.
Nominalizările pentru Premiile Revistei Române de Drept Privat pentru anul 2020, conform tradiției implementate începând cu anul 2007, când a avut loc prima festivitate, presupun ca distincțiile să fie acordate pentru anul anterior, pentru ca lucrările și articolele propuse spre premiere să fi avut suficient timp pentru a ajunge pe masa cititorilor, să fi fost deja parcurse și aprofundate.
În acest an se vor decerna următoarele premii:
Premiul „Matei B. Cantacuzino” se va acorda în colaborare cu Uniunea Națională a Barourilor din România unei personalități de marcă din domeniul dreptului privat, pentru întreaga activitate în domeniul dreptului privat, OPERA OMNIA.
Premiul „Traian Ionașcu” – pentru cea mai bună carte a anului 2020 din domeniul dreptului privat – se va acorda în colaborare cu Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești din România. Nominalizările sunt:
1. Ioan Gârbuleț, Tratat privind răspunderea disciplinară a magistraților, Ed. Universul Juridic, București, 2020
2. Alexandru Țiclea, Tratat privind timpul de muncă și timpul de odihnă, Ed. Universul Juridic, București, 2020
3. Radu Rizoiu, Curs de garanții civile, Ed. Hamangiu, București, 2020
4. Liviu Pop, Tratat de drept civil. Obligațiile, vol. III, Raporturile obligaționale extracontractuale, Ed. Universul Juridic, București, 2020
Premiul „Henri Capitant” – pentru cea mai bună teză sau monografie juridică a anului 2020 pe teme de drept privat – va fi acordat în colaborare cu Asociația „Henri Capitant” – România și Uniunea Națională a Notarilor Publici din România. Nominalizările sunt:
1. Claudiu Galu, Dreptul de regres. Regresul in dreptul afacerilor, Ed. C.H. Beck, București, 2020
2. Anca Gheorghiu, Comercialitatea, Ed. Hamangiu, București, 2020
3. Marcela Comșa, Înscrierea creanțelor în tabelul creditorilor. Considerații teoretice și practice, Ed. Universul Juridic, București, 2020
4. Radu-Mihai Necula, Executarea silită a contractelor de credit încheiate cu consumatorii, Ed. Universul Juridic, București, 2020
Premiul „Octavian Căpățînă”, pentru cel mai original și valoros studiu publicat în paginile Revistei în cursul anului 2020, va fi acordat de Editura Universul Juridic și Revista Română de Drept Privat în colaborare cu Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România, pe baza voturilor membrilor Consiliului științific – partea română.
Suntem onorați să fim parteneri în acest demers cu uniunile profesionale care s-au implicat și susțin această manifestare a Premiilor Revistei Române de Drept Privat de treisprezece ani. Astfel, mulțumirile noastre se îndreaptă către Uniunea Națională a Notarilor Publici din România și domnul președinte Viorel Mănescu, Uniunea Națională a Barourilor din România și domnul președinte Traian Briciu, Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România și domnul președinte Niculae Bălan, Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești și domnul președinte Marius Iacob Morari.
Festivitatea are loc miercuri, 6 octombrie 2021, începând cu ora 16.00, online pe https://www.universuljuridic.ro/ și pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/portaluj/.