Conferința de deschidere Proiect TAEJ – Transparență, accesibilitate și educație juridică prin îmbunătățirea comunicării publice la nivelul sistemului judiciar, organizată de CSM la data de 28.01.2019, în București.
Alocuțiunea rostită de domnul avocat dr. Gheorghe Florea – Președinte UNBR
TRANSCRIPT
În primul rând vă cer scuze că am întârziat la (…) prima parte a Conferinței și să vă mulțumesc pentru invitația ce ați făcut-o, dar mai ales pentru împrejurarea că în contextul actual ați reușit să aveți energie și ați fost destul de ingenioși!
Am năzuința și speranța că în vremuri atât de complicate veți reuși să realizați – și cu sprijinul nostru, și cu sprijinul celorlalți – un proiect extrem de curajos, extrem de dificil și foarte util pentru ceea ce înseamnă prezentul și viitorul încrederii instituționale reale, fără de care un stat bazat pe reguli, nu poate evolua.
Motiv pentru care, întregii echipe care s-a implicat în elaborarea proiectului până în prezent, în numele Conducerii avocaturii ,la nivel central, vă mulțumesc!
Vă mulțumesc și în același timp sunt invidios pentru că, în Conferința de lansare a unui proiect concomitent făcut de către Uniune, în același Program operațional privind capacitatea administrativă POCA, n-am avut atâția decani de barouri și reprezentanți ai barourilor care să dea curs invitației de lansare așa cum a avut CSM-ul, ceea ce înseamnă că în realitate, încrederea în CSM este mult mai mare decât încrederea în Conducerea avocaturii din România, lucru pentru care vă invidiez și vă admir!
În același timp mărturisesc că încrederea că nu este de ”fațadă” pentru că implicarea în acest proiect din partea profesiei de avocat reprezintă o chestiune de responsabilitate cu totul și cu totul specială .În condițiile în care noi, în Proiectul nostru ,am depășit faza anchetei sociologice ,am depășit faza realizării strategiei de comunicare, suntem în avans cu privire la realizarea selecției experților pentru că manualele operaționale sunt deja pregătite …stadiul intersectării, derulării proiectului nostru cu Proiectul care va fi implementat de către CSM va face ca în realitate, lucrurile, cred, să evolueze într-un mod eficient .
Cointeresarea în ceea ce privește întărirea comunicării nu e singura dimensiune a Proiectului din acelea care în mod precis se intersectează, așa cum ați și subliniat în cuvântul precedent , pentru că totdeauna profesia de avocat a făcut eforturi comune in acest sens! Când a fost vorba de bună-credință, s-a construit și nu s-a demolat!
Este fără îndoială un proiect în care conlucrarea cu profesia de avocat prin barouri se va realiza în condiții speciale. Sigur, așa cum este corect, ”rebranduirea” de care vorbeați – chestiune asupra căreia avocații, care sunt vectorii de comunicare cei mai importanți cu privire la percepția cetățeanului cu privire la aplicarea legii ar trebui să o aibă despre sistemul judiciar în realitate (codurile nefiind făcute pentru judecători, pentru procurori, pentru grefieri, ci fiind făcute în mod prioritar pentru cei care sunt subiecte de drept ce urmează să se conformeze legii ) …va fi o chestiune destul de dificilă, delicată, îndrăzneață și sunt ferm convins că va fi realizată cu bună credință. Sigur nu la dimensiunea conceptului comercial de ”brand”, ci la dimensiunea conceptului instituțional care presupune foarte multe abțineri, care sunt impuse mai ales în ceea ce privește comunicarea făcută cu bună-credință . În legătură cu litigii în care oamenii își pun speranța unei justiții drepte, binevoitoare, corecte, ferme, omenoase… comunicarea este esențială. În realitate cel care trece printr-un asemenea experiment, un experiment social pe care nu și-l dorește nimeni, nici măcar cei care realizează actul de justiție, trebuie să se aibă în sfârșit reprezentarea, în final , că, în realitate, lucrurile merg spre bine, cu încredere în dreptate.
Sigur că va fi destul de delicat din punctul nostru de vedere să abordăm comunicările în palierul care înseamnă dreptul pe care îl au părțile de a susține cauza, dar mai ales dreptul pe care avocații, în calitate de profesioniști îl au de a susține cauzele, în general, cu mijloace prevăzute de lege.
Experiența pe care Baroul Cluj a parcurs-o împreună cu Curtea de Apel Cluj într-un proiect asemănător a demonstrat celorlalte barouri din țară că lucrurile sunt delicate, dificile, dar sunt, în final, dintre cele care te fac bucuros (….) dedicat fiind unui astfel de proiect îți faci datoria! Datoria împlinită cred că este măsura în raport de care fiecare din cei care servesc legea cu adevărat se pot uita în oglindă sau icoană -după cum au sufletul lipit față de icoană în realitate și apoi în oglinda- icoană a sufletului.
Va fi singurul criteriu în raport de care ar trebui, după părerea mea ,să apreciem eforturile celor care au conceput proiectul.
Aici o să dezbatem cu opinii pentru / contra, în funcție și de opiniile experților , ce înseamnă atenția, moderația, îngăduința, fermitatea – dincolo de vorbe ,mai ales pe bază de fapte- ce înseamnă pregătirea corectă a apărării și înțelegerea ei, ce înseamnă înțelegerea efortului direct al avocatului, ce înseamnă puterea și discernământul de a nu crea pe moment în cadrul comunicării, sentimente, percepții, care dau naștere sentimentului de rănire a încrederii în dreptate ori sentimente prin care se creează preconcepții , neîncredere , care dau naștere atâtor și atâtor cereri care imediat sunt formulate, ceea ce numim fenomenul cererilor de recuzare sau de strămutare, formulate automat, făcute când comunicarea are loc în public, cu reguli de solemnitate, cu reguli care țin mai ales de buna-cuviință! Un motiv pentru care cred că cei care au o formare profesională inițială în profesia de avocat, repet, mai ales interlocutorii care au formarea profesională inițială în profesia de avocat, vor fi primii și aproape singurii care vor înțelege că este bine să comunici public despre sistemul judiciar sau să afirmi poziția avocaților față de sistemul judiciar, în limite legale. De regulă conflictul privat îți permite să aduci în spațiul public, cu reținerea cuvenită, ceea ce înseamnă ”cuvântul spus de judecător”! El te poate convinge sau, dimpotrivă, te poate impulsiona spre reacții necontrolate.Este și acest lucru în funcție de ”bune practici” pe care până acum, tradițional, s-a dovedit că reușim, în majoritatea cazurilor, să le realizăm fără să le scriem. Dar, iată, au venit vremuri în care se simte nevoia unor astfel de Ghiduri, inclusiv formulare-standard, care – sigur, nu vor insista asupra modelului în care se poate face un denunț (…), dar care nici nu vor suplini necesitatea asistenței juridice în ceea ce privește redactarea, punerea în mișcare a actelor de procedură sau, dimpotrivă, simplificarea activității făcute de avocat prin actele de procedură depuse în instanță în raport de prevederile legale.
Sunt absolut convins că veți avea în profesia de avocat sprijin! Este adevărat însă va fi un sprijin care va coincide cu o campanie electorală în profesia de avocat, în barouri, care a măcinat încrederea instituțională și care o va măcina în continuare!
Vă doresc să aveți înțelegere pentru această situație până când ea va fi depășită pentru că, în general, cel puțin o spun cu toată răspunderea, până în prezent nu ați auzit critici acerbe în contra sistemului judiciar decât din partea celor care nu s-au născut în profesia de avocat!
Vă doresc să aveți succes, vă doresc să aveți rezultate bune, sunt absolut convins că este un proiect greu pentru care vă invidiez și în același timp vă felicit.
Vă doresc succes!