Avocatul Florin Andreicuț, Decanul Baroului Maramureș, a primit distincția „Sarmiza Bilcescu”
Joi, 25 aprilie 2024, într-un cadru festiv, reprezentanții Baroului Ilfov au acordat Avocatului Florin Andreicuț, distincția „Sarmiza Bilcescu”, în onoarea serviciilor aduse profesiei de avocat.
Evenimentul s-a bucurat de prezența a numeroși avocați, membri ai Baroului Ilfov, de prezența domnului avocat Traian Briciu, Președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, a domnului avocat Daniel Fenechiu, Vicepreședinte UNBR și membru în Senatul României, a doamnei judecător Denisa Angelica Stănișor, Președinte al Consiliului Superior al Magistraturii.
Programul evenimentului a debutat cu alocuțiunile doamnei avocat Cherciu Călin Rodica, Prodecan al Baroului Ilfov, și ale domnului Șerban Lovin, membru al Consiliului Baroului Ilfov și fost Decan al instituției.
Baroul Ilfov acordă această distincție din anul 2019, la inițiativa domnului avocat Șerban Lovin – marcând și celebrând activitatea de excelență a uneia dintre cele mai reprezentative figuri feminine din istoria avocaturii, Sarmiza Bilcescu (1867-1935), prima româncă avocat, prima femeie din Europa care a obținut licența în Drept la Sorbona și prima femeie din lume cu doctorat în drept.
Decizia de acordare a distincției către domnul avocat Florin Andreicuț a fost luată de adunarea generală a avocaților din Baroul Ilfov, în considerarea numeroaselor acțiuni desfășurate de către Decanul Baroului Maramureș pe teritoriul României și Ucrainei, acesta fiind coordonator al proiectului Avocați pentru Refugiați, desfășurat de Uniunea Națională a Barourilor din România.
Potrivit lui Florin Andreicuț, doar în cursul anului 2023 au avut loc peste 80 de acțiuni pentru comunitate, iar anul acesta își propune implementarea unui program național în scopul prevenirii traficului și consumului de droguri în rândul adolescenților:
„Avocatura trebuie făcută și în mijlocul societății. Trebuie să arătăm lumii adevărata față a profesioniștilor avocați”, a subliniat acesta.
Despre Florin Andreicuț, Șerban Lovin a arătat faptul că alegerea a fost naturală, referindu-se la personalitatea deosebită și meritele acestuia din ultimii ani:
„Încă din prima lună de după agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, când mai toți priveam cu teamă la televizor derularea ostilităților, Florin Andreicuț ajungea in Ucraina cu ajutoare de la avocații romani. Această activitate a continuat in mod constant, până acum derulându-se nenumărate acțiuni umanitare, dintre care amintim:
● programul Avocați pentru refugiați inițiat încă din primele zile ale războiului;
● prezența membrilor Baroului Maramureș la frontiera României cu Ucraina in cadrul proiectului Blue Dot;
● a coordonat și a contribuit la acțiuni caritabile și la donații în Ucraina (Solotvino, Cernăuți, Kiev, Brobari, Bucea, Nikolaev, Herson, Odesa);
● a lansat și a susținut programe educaționale în Ucraina, în Comunitățile Românești (FAST – Fii Avocat în Școala Ta!);
● în 2023 a organizat în Maramureș trei tabere pentru copiii ucraineni din zona frontului;
● a inițiat și a participat la acțiuni derulate pe teritoriul Ucrainei și al României împreună cu Hope & Homes for Children;
● și-a adus aportul în organizarea ședințelor comune ale comisiilor juridice din Parlamentul României, Ucrainei și a Republicii Moldova;
● a coordonat proiectul FAST Maramureș la care au participat peste 5000 copii ce au beneficiat astfel de educație juridică în scoli;
● a inițiat și a contribuit la numeroase acțiuni caritabile în România pentru copiii aflați în centre de plasament și persoane nevoiașe;
● a inițiat și a coordonat acțiuni privind dotarea și mobilarea „camerelor de ascultare a minorilor” de la instanțele din județul Maramureș, primind aprecieri din partea Ministrului Justiției și a reprezentanților C.S.M;
● a organizat conferința C.E.D.O. la Baia Mare la 3 Decembrie 2022 – la care au fost invitați să expună lucrări științifice opt magistrați ai Curții Europene a Drepturilor Omului;”
Președintele UNBR, Traian Briciu, a transmis felicitări și a subliniat că distincția se acordă în special pentru contribuțiile aduse în promovarea avocaturii într-un mod pozitiv pentru comunitate. De asemenea, a menționat sprijinul acordat de către domnul avocat Daniel Fenechiu în organizarea și punerea în practică a proiectelor sus-menționate.
Activitatea constantă și cu dăruire a avocatului Florin Andreicuț a fost menționată ca exemplu de bune-practici de merituoase autorități și instituții precum NATO, Ordinul Cavalerilor Maltezi, Vatican s.a.
La festivitatea de premiere au participat și:
– Judecator Denisa Angelica Stănișor, Președinte CSM
– Avocat Daniel Fenechiu, vicepreședinte UNBR, prima persoana căreia i s-a decernat distincția Sarmiza Bilcescu
– Av. dr. Dan Oancea, membru al Comisiei Permanente a UNBR, Director al Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților
– Prof. univ. dr. avocat Lucian Săuleanu, fost Decan al Baroului Dolj
– Avocat Claudia David, Decanul Baroului Hunedoara,
– Avocat Luminița Ioana, Membru al Comisiei Permanente a UNBR, fost decan al Baroului Arges
– Avocat Ioan Sas, membru CSM
– Judecător Ramona Grațiela Milu, membru CSM
– Judecator Alin Vasile Ene, membru CSM
– Judecător Fănel Mihalcea, membru CSM
– Judecător Claudiu Drăgușin, membru CSM
– Avocat Călin Iuga, membru al Consiliului Baroului Cluj
Album foto: