Bogdan Ilea în Congresul Avocaților 2023: Aș menționa discuțiile și negocierile energice de anul trecut, când protocolul cu privire la onorariile avocaților a fost discutat cu reprezentanții dumneavoastră și am constatat că în foștii mei colegi am avut un partener redutabil și constructiv de dialog
Dle Președinte, într-adevăr, este a 3-a oară când particip la Congresul Avocaților, în calitate de invitat, după ce am avut privilegiul să particip și în calitate de avocat activ și de reprezentant al Baroului Sălaj și de membru al Comisiei Permanente la Congresul Avocaților, iar din această perspectivă mărturisesc că mă simt oarecum privilegiat, pentru că am posibilitatea să privesc profesia, s-o analizez și să încerc să o înțeleg din perspectiva provocărilor cărora le-a făcut față, atât din interior, cât și din exterior.
Dle Președinte, stimată dna Președintă a Înaltei Curți, Dle Vicepreședinte al Senatului, distinși membri ai Congresului, este realmente un privilegiu să mă aflu în fața dumneavoastră. Am venit cu drag și sper să ne vedem sănătoși indiferent de context și indiferent de calitatea pe care o vom avea. Până la urmă suntem avocați, și chiar dacă unii sunt suspendați, sunt cu sufletul alături de avocatură. Acum, în ceea ce privește momentul în care ne aflăm, ne aflăm la sfârșitul unei… sau vă aflați la sfârșitul unui ciclu de 4 ani al organelor de conducere al Comisiei Permanente și al Consiliului. Și dacă derulăm firul memoriei, în anul 2019, moment în care sau Congres la care această Comisie Permanentă și acest Consiliu au fost alese, mi-e greu să-mi imaginez că s-ar fi putut aștepta sau ar fi putut anticipa cineva provocările cărora urmau să le răspundă această aceste organe ale profesiei, la fel cum, de altfel, este greu de anticipat ce se va întâmpla mâine, darămite în următorii 4 ani.
Din această perspectivă, așa cum spuneam, analizăm lucrurile atât din interior, cât și din afară, aș aprecia coerența și fermitatea de care Uniunea Națională a Barourilor, profesia și corpul de avocați au dat dovadă în aceste momente pe care, noi ca societate, dar și Corpul Avocaților a trebuit să le parcurgă, nu din proprie inițiativă, ci pentru că acesta a fost contextul. Pot să constat, sper fără a fi acuzat de un prea mare entuziasm și de prea mare curtoazie, că organele profesiei și dvs., ca avocați, v-ați achitat cu brio de dificila sarcină de a vă exercita profesia în momentele pe care cu toții știm că le-am depășit în timpul pandemiei. Iar acest lucru este un lucru pe care nu puteam să nu-l subliniez.
În ceea ce mă privește și în ceea ce ne privește din perspectiva calității pe care o am în prezent, am încercat atât personal, cât și instituțional cu toții, să punem o cărămidă, și sper că am reușit să punem mai mult decât o cărămidă, la edificiul relației oneste și colegiale și cordiale, pe care instituția pe care o reprezentăm și o reprezintă în acest moment o are cu profesia de avocat. Aș menționa strânsa colaborare din timpul momentelor grele ale pandemiei. Aș menționa discuțiile și negocierile energice de anul trecut, când protocolul cu privire la onorariile avocaților a fost discutat cu reprezentanții dvs. și am constatat că în foștii mei colegi am avut un partener redutabil și constructiv de dialog. Este un congres electiv și gândurile dvs. sunt mai degrabă la ceea ce urmează să se întâmple probabil pe parcursul acestei zile și a următoarelor decât la mesajele pe care le primiți. Însă, vreau să urez succes profesiei, pentru că prin dvs. profesia merge mai departe, să vă urez să faceți alegerile cele mai potrivite pentru dvs. și pentru viitorul profesiei, pentru că realitatea ultimilor 4 ani ne dovedește că trebuie să existe, să aveți în organele profesiei oameni pregătiți să-și dedice timpul și energia, indiferent de provocările care se vor înfățișa în fața profesiei de avocat.
Felicitări tuturor celor care ați făcut parte și faceți parte din organele profesiei. Succes tuturor celor care candidați și vă asigur că veți avea în noi un partener real și cordial de dialog. Mulțumesc!