Decizia Comisiei Permanente a UNBR nr. 294 din 20 martie 2025 prin care se admite cererea de apărare a reputației profesionale a domnului avocat Tudor-Alexandru Chiuariu, din cadrul Baroului București

Decizia Comisiei Permanente a UNBR nr. 294 din 20 martie 2025 prin care se admite cererea de apărare a reputației profesionale a domnului avocat Tudor-Alexandru Chiuariu, din cadrul Baroului București

08 aprilie 2025

UNIUNEA NAŢIONALĂ A BAROURILOR DIN ROMÂNIA
COMISIA PERMANENTĂ

 

 

DECIZIA nr. 294
20 martie 2025

 

Comisia Permanentă a Uniunii Naționale a Barourilor din România, în ședința din 20 martie 2025, în baza dispozițiilor art. 67 alin. (1) lit. a) și j) din Legea nr. 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările și completările ulterioare, a examinat cererea de apărare a reputației profesionale formulată de domnul avocat Tudor-Alexandru Chiuariu, din cadrul Baroului București.

1. STAREA DE FAPT

Domnul avocat Tudor-Alexandru Chiuariu s-a adresat UNBR și Baroului București, solicitând ca după efectuarea verificărilor impuse de lege, să se constate că i-a fost afectată reputația profesională prin publicarea articolului „ANI vs. Chiuariu. Ex-ministrul, avocat al incompatibililor. Soția este magistrat cu 10.000€ pe lună”, publicat la adresa de internet:.https://newsweek.ro/justitie/ani-vs-chiuariu-ex-ministrul-avocat-al-incompatibililor-sotia-magistrat-cu-10000-euro-pe-luna.

În conținutul acestui articol se folosesc următoarele caracterizări: „avocatul incompatibililor”, „cel mai prolific avocat al celor care au probleme de conflict de interese, incompatibilitate sau avere nejustificată cu ANI”, problemele specifice cu legea ale lui Chiuariu”, „a găsit o pâine bună de mâncat în zona celor care au probleme de integritate”, „Avocatul din spatele ambasadei Rusiei”, „M. este soția unui controversat om de afaceri din București, R. A., implicat într-o anchetă a DIICOT pentru constituire de grup infracțional organizat, înșelăciune și spălare de bani într-un dosar de credite de zeci de milioane de Euro de la banca BRD Groupe Societe Generale”, „Pe lista de clienți ai lui Chiuariu s-a numărat inclusiv fostul primar al orașului Baia Mare, C.C., căruia instanțele de judecată i-au confiscat jumătate de milion de euro în urma unui raport al ANI”, M.M., fost comisar de poliție cu conexiuni în lumea interlopă” ș.a. (s-au anonimizat datele cu caracter personal, în articol acestea sunt redate în mod complet, n.n.).

2. TEMEI DE DREPT

Potrivit art. 67 alin. (1) lit. j) din Legea nr. 51/1995 republicată și modificată, Comisia permanentă a U.N.B.R. are următoarele atribuții: are obligația să apere reputația profesională a avocatului, la cererea acestuia, pe baza cercetărilor şi a propunerilor înaintate de consiliul baroului din care face parte.

Potrivit art. 881 din Statutul Profesiei de Avocat, la cererea avocatului, Comisia permanentă a U.N.B.R. are obligația să apere reputația profesională a acestuia, dacă cercetările întreprinse şi propunerile înaintate de consiliul baroului din care face parte avocatul fundamentează acest demers.

3. PROCEDURA

În ședința Comisiei Permanente din 23.01.2025, s-a decis desemnarea unui avocat raportor în ce privește cererea formulată.

4. CONSTATĂRI

Verificând cererea formulată, argumentele invocate de avocatul petent, înscrisurile depuse în probațiune și prevederile legale, Comisia Permanentă constată următoarele:

Abordarea constantă a UNBR este aceea că pozițiile publice care, în numele libertății de exprimare, acreditează ideea unei conduite neconforme a unui avocat din cauza clienților pe care îi reprezintă sau a faptelor acestora, atrag o vulnerabilitate majoră în cadrul sistemului avocațial, a sistemului judiciar în general, afectând dreptul la apărare, pilon esențial al statului de drept.

Prin articolul sus-menționat, reputația profesională a avocatului Tudor-Alexandru Chiuariu este afectată. Acest articol conține afirmații de natură să creeze cititorilor percepția că un avocat care asigură apărarea unor persoane acuzate de comiterea unor fapte pretins nelegale (așadar care nici măcar nu au fost constatate ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă), fie și privind abateri de la normele privind integritatea, merită disprețul opiniei publice și poartă o anatemă.

Conform Principiilor de bază privind rolul barourilor, adoptate de al 8-lea Congres al Națiunilor Unite pentru prevenirea crimei și tratamentul deținuților, Havana, Cuba (27 august – 7 septembrie 1990), „avocații nu trebuie asimilați clienților lor sau cauzelor clienților lor ca urmare a îndeplinirii funcțiilor lor”, iar „Guvernele se asigură că avocații sunt capabili să își îndeplinească toate funcțiile profesionale fără intimidare, piedică, hărțuire sau ingerință improprie”.

Identificarea avocatului cu clientul este inacceptabilă și este de natură să afecteze atât avocatura în ansamblu, prin faptul că un avocat poate avea temeri de a accepta anumite cauze sau clienți care pot să conducă la astfel de aprecieri în mass-media, cât și, în final, justițiabilul și dreptul său la apărare.

Pozițiile publice, care, în numele libertății de exprimare, exprimă ideea unor „probleme” ale avocatului care asigură apărarea drepturilor și intereselor legitime ale persoanelor evaluate/acuzate, într-un proces penal sau administrativ, afectează negativ atât profesia de avocat, cât și sistemul judiciar în general.

Atacul la reputația profesiei este cu atât mai grav cu cât se întemeiază pe încălcarea confidențialității relației avocat-client și a principiul păstrării secretului profesional, prin publicarea unei liste de clienți, care a fost obținută, cel mai probabil, prin săvârșirea infracțiunii de divulgare a secretului profesional de către funcționari publici din cadrul Agenției Naționale de Integritate – ANI.

Totodată, se constată că articolul sus-menționat conține un atac nejustificat în legătură cu sediul profesional al avocatului. Pornind de la localizarea în spațiu a sediului societății de avocați în cadrul căreia își desfășoară activitatea avocatul Tudor-Alexandru Chiuariu și cu scopul vădit de a-i crea o imagine negativă, autorul articolului creează o legătură absolut artificială, nejustificată în vreun fel cu, nici mai mult, nici mai puțin, decât … Rusia, prin folosirea sintagmei „Avocatul din spatele ambasadei Rusiei”. Autorul articolului recurge la această asociere cu scopul de a afecta reputația avocatului, pentru că are cunoștință că asocierea va genera o imagine negativă în rândul publicului larg din România, atât din motive istorice, pierderile teritoriale din cursul celui de-al doilea război mondial și nereturnarea tezaurului, cât și mai recente, agresiunea armată împotriva Ucrainei și retorica agresivă împotriva României, care a condamnat agresiunea și a acordat asistență Ucrainei.

Prin urmare, în baza dispozițiilor art. 67 alin. (1) lit. a) și j) din Legea nr. 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Comisia Permanentă

D E C I D E :

Art. 1. – Se admite cererea de apărare a reputației profesionale a domnului avocat Tudor-Alexandru Chiuariu, din cadrul Baroului București.

Art. 2. – Comisia Permanentă va emite un comunicat de presă privind admiterea cererii de apărare profesională menționată la art. 1, care va fi dat publicității pe site-ul www.unbr.ro și care va fi transmis Baroului București și către domnul avocat Tudor-Alexandru Chiuariu.

Art. 3. – Prezenta decizie se comunică către domnul avocat Tudor-Alexandru Chiuariu și Baroul București și se publică pe site-ul www.unbr.ro împreună cu comunicatul de presă prevăzut la art. 2.

C O M I S I A   P E R M A N E N T Ă


Descarcă / vizualizează Decizia fișier DOCX / PDF