Deputații au votat proiectul privind mandatele de supraveghere tehnică
Proiectul de Lege pentru aprobarea OUG 6/2016 privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal a fost votat de către Camera Deputaților, for decizional. Cu 283 de voturi pentru, 10 voturi contra și 8 abțineri, proiectul își încheie traseul legislativ început în 2016 cu un vot tacit al Senatului. În lunile octombrie și noiembrie 2021, proiectul s-a aflat pe ordinea de zi a plenului Camerei, iar în 16 noiembrie a primit votul decisiv al deputaților.
Proiectul normativ conține textele de modificare a trei legi, respectiv Legea 135/2010 privind Codul de Procedură Penă, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară și Legea 14/1992 privind organizarea și funcționarea SRI. Propunerile legislative au fost formulate în urma Deciziei 51/2016, prin care Curtea Constituțională a admis că sintagma „ori de alte organe specializate ale statului” prevăzută în art. 142 alin. (1) din Codul de procedură penală nu respectă condițiile de calitate necesare unei norme legale în sensul clarității, preciziei și previzibilității.
În cele din urmă, sintagma declarată neconstituțională a fost eliminată din conținutul actului normativ. În plus, s-a instituit excepția ca organele Serviciului Român de Informații să poate fi desemnate organe de cercetare penală pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică, conform prevederilor art. 57 alin. (2) teza finală din Codul de procedură penală., adică în mod corespunzător specializării structurii din care fac parte.
De asemenea, s-a instituit un control suplimentar al modului în care sunt puse în executare mandatele de supraveghere, prin Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție. Textul normativ prevede că semestrial sau ori de câte ori este nevoie, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție sau unul dintre judecătorii anume desemnați de către acesta verifică modul de punere în aplicare, în cadrul Centrului Național de Interceptare a Comunicațiilor, a supravegherilor tehnice realizate de organele de urmărire penală.
Urmează ca proiectul normativ să fie trimis spre promulgare Președintelui României.