Domnule președinte, domnule vicepreședinte, distinși invitați, doamnelor, domnilor avocați!
În primul rând, vă mulțumesc foarte mult pentru invitația de a participa la deschiderea Congresului. Mulțumesc, în același timp, și pentru faptul că mi-ați oferit posibilitatea de a vă transmite câteva cuvinte. În primul rând, felicitări pentru tot ceea ce ați realizat până în prezent, cu convingerea faptului că, și pe viitor, veți avea aceleași, și mai frumoase, realizări.
Sigur, am participat și la alte întrevederi, manifestări ale dumneavoastră și, după cum spuneați, în calitate uneori de avocat în exercițiu, activ, astăzi avocat suspendat; și dumneavoastră personal și bună parte dintre colegii dumneavoastră, colegii noștri știu că, într-un fel sau altul, aștept momentul în care voi scoate „proba” de la naftalină, voi cere revenirea în activitatea de avocat. Sigur, eu vă felicit încă o dată pentru ceea ce realizați și știm cu toții faptul că astăzi, mai mult ca oricând, profesia de avocat, activitățile specifice, juridice, pe care le desfășurați, activități complementare tuturor celorlalte activități cu profil juridic, sunt atât de necesare, nu numai pentru apărarea drepturilor, libertăților fundamentale ale unui cetățean sau altul; nu neapărat inculpat, acuzat, suspect sau cum îi spune procedura penală, pentru că, în egală măsură, de serviciile dumneavoastră, ale avocaților, beneficiază și cei care nu sunt acuzați, cei care au suferit o vătămare, o lezare a drepturilor și libertăților prin fapta/faptele celor acuzați.
Sigur că Ministerul Justiției este – și trebuie să fie – alături de dumneavoastră, de profesia pe care o exercitați și, cred eu, din experiențele pe care le-am acumulat de un an și ceva de ministru al justiției, că Ministerul a încercat – și în parte a realizat – să ducă la îndeplinire obligațiile pe care le are în raport cu profesia de avocat.
Sigur, n-am să mă refer la consultările la care ați fost invitați pentru modificarea legislației în domeniu, a legislației dumneavoastră, după cum n-am să mă refer nici la invitațiile adresate – și vă mulțumim pentru că le-ați onorat – de participare la dezbaterile privind modificarea legislației în general, la modificarea celor patru coduri în special. Ne aflăm într-un moment în care legiuitorul, să vorbim generic, a demarat o nouă etapă de modificare a codurilor: penal, procedură penală, civil, procedură civilă. Avem, pe de o parte, obligații izvorâte din Constituție, din deciziile Curții Constituționale, de punere de acord cu deciziile Curții; avem obligații izvorâte din directivele/normele europene, după cum legiuitorul are deplina libertate de a-și manifesta opțiunea în alegerea unei soluții sau a altei soluții legislative, în oportunitatea unei instituții sau a alteia, în întregul ei sau în parte, în anumite modificări.
Eu vă felicit pentru modul – dle președinte și distinși membri ai conducerii uniunii – în care ați gestionat acea dispută, care părea că nu se mai termină, privind baroul paralel, baroul constituțional. Eram judecător la vremea respectivă la Curte – de atâtea ori am văzut și am participat la judecarea unor cauze având ca obiect existența, activitatea respectivului barou. Vă felicit pentru modul în care ați gestionat și că, în felul acesta, ați conservat exclusivitatea exercitării profesiei de avocat.
Astăzi, când vorbim, cuvântul „protocol” este deformat. Cuvântul „protocol” are o anumită conotație specifică. Dar, vă asigur de faptul că am demarat procedurile pentru încheierea unui nou protocol între Ministerul Justiției, Ministerul Public și Uniunea Barourilor, un nou protocol, în care să fie parte și Ministerul Public, în care să actualizăm și să standardizăm cuantumul onorariilor pentru serviciile pe care le prestați. E adevărat că dumneavoastră știți – și cu toții știm – că apare acolo o frază miraculoasă și Ministerul Finanțelor este întotdeauna de acord; noi le mulțumim, dar se pune o virgulă cu încadrarea în alocația bugetară. Așadar, vom finaliza acest nou protocol, un parteneriat în trei de data aceasta, în care să actualizăm natura și volumul de retribuire, onorariile pentru serviciile pe care le prestați.
Am luat act de solicitarea dumneavoastră, venită – să mă exprim așa – pe două canale diferite, dar convergente, ca uniunea să aibă sediul în viitorul Cartier al Justiției. Să dau un răspuns care îmi depășește limita de competență – solicitarea dumneavoastră se află în curs de analiză. Chiar pe primul plan, s-o rezolv mai repede. Asta pentru că zilele următoare avem o nouă întâlnire cu conducerea Băncii Mondiale, suntem într-un stadiu destul de avansat, să spunem, pentru demararea procedurilor de realizare a Cartierului Justiției, dar, atât adaug – faptul că pe un teren de 10,47 ha în plin centrul Bucureștiului, Primăria Capitalei are 1,6 ha în proprietate, în timp ce 136 de alți titulari sau pretinși titulari ai dreptului de proprietate și-au redobândit sau au notificat dreptul respectiv. Trebuie clarificat statutul juridic, trebuie expropriați proprietarii, după care soluționat demersul dumneavoastră.
Ministerul Justiției – și eu personal – dorim să asigurăm unitate profesiilor juridice. Adică, am primit, spre exemplu, solicitare de la grefieri ca să treacă, oarecum, de la CSM. Ei practic sunt așa, cu un fel de dublă subordonare sau coordonare, dar știți că, de regulă, dacă au două entități coordonatoare, rămân fără niciun coordonator, și atunci, avem în vedere perspectiva de a-i lua la Ministerul Justiției. După cum am demarat un proiect de lege – acum se lucrează la el – pentru a prelua agentul guvernamental pentru CEDO la Ministerul Justiției, așa cum a fost până în 2003. Prin urmare, Ministerul rămâne preocupat pentru buna colaborare și realizare a obiectivelor, împreună, a activităților juridice, a fiecărui sector, a fiecărui segment de activitate juridică pe care respectivele entități le desfășoară.
Eu vă doresc să aveți bucurii, să aveți realizări, să n-aveți parte de judecăți nedrepte, să aveți parte de soluționarea cauzelor în termene foarte „rezonabile”. Dumneavoastră știți – iar eu vă pot răspunde – faptul că am avut multe întâlniri cu miniștri ai justiției, care spuneau că la dânșii – țări cu stat de drept consolidat – o cauză se soluționează în 3 luni sau în 6 luni; la noi se soluționează într-un termen un pic mai lung. Facem demersuri și pentru simplificarea procedurilor.
Mulțumiri încă o dată pentru invitație! Succes, în continuare, la lucrările Congresului și vă doresc tot ceea ce dumneavoastră vă doriți! Vă mulțumesc.