eBihoreanul.ro: „O zi fără avocați”: Membrii Baroului Bihor protestează miercuri. Iată de ce!
Miercuri, 4 octombrie, avocaţii din Bihor nu-şi vor asista clienţii în faţa instanţelor judecătoreşti, organelor de anchetă, autorităţilor şi instituţiilor publice.
Anunţul a fost făcut, luni, de Baroul Bihor, iar protestul este parte a campaniei „O zi fără avocați – ziua în care statul de drept nu există”, lansate de Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) împotriva măsurilor fiscale adoptate de Guvern de supraimpozitare a avocaturii.
Potrivit comunicatului trimis de Baroul Bihor, protestul constă într-o întrerupere a activității avocațiale, cu excepția cauzelor urgente privind anumite măsuri preventive sau asiguratorii și orice alte cauze cu caracter de urgență, de natură a pune în pericol drepturi și libertăți.
Concret, avocaţii nu vor asista şi reprezenta persoanele fizice şi juridice în fața instanțelor de judecată, a organelor de urmărire penală, autorităților și instituțiilor publice, precum nici în fața altor persoane fizice sau juridice (medieri).
„În acest fel, avocații bihoreni trag un semnal de alarmă asupra problemelor actuale din justiție care reprezintă chestiuni de interes public ce necesită dialogul la aceeași masă a reprezentanților celor trei puteri în stat, precum și a partenerilor indispensabili ai justiției”, se arată în comunicatul Baroului Bihor.
Nemulţumirile avocaţilor sunt determinate, în principal, de înăsprirea măsurilor fiscale aprobate de Guvernul României, ce vizează profesiile liberale prin impunerea unui CASS în sistem real, neplafonat, ceea ce, în cazul avocaţilor, înseamnă dublarea sarcinii fiscale, „fără a oferi însă nimic suplimentar în sfera contraprestaţiei sistemului de sănătate”. Acum, avocații plătesc contribuția de sănătate de 10% din venituri, plafonată la maximum 7.200 lei pe an.
Avocaţii au, însă, şi alte nemulţumiri. Ei reclamă lipsa de respect manifestată de organele de urmărire penală „constant şi frecvent” faţă de rolul şi funcţiei avocatului în cadrul procesului judiciar, cum ar fi încălcarea confidenţialităţii comunicărilor sau limitarea abuzivă a pledoariei.
Totodată, avocaţii se plâng şi de felul în care sunt trataţi în instanţele de judecată, unde – susțin reprezentanții UNBR – nu se respectă repartizarea cauzelor pe intervale orare, programul se schimbă fără informarea din timp a avocaţilor, se cenzurează abuziv onorariile avocaţiile până la sume derizorii după criterii subiective și fără considerarea obligațiilor fiscale aferente veniturilor avocațiale, se înregistrează întârzieri nerezonabile în redactarea și comunicarea hotărârilor „fără a se respecta dreptul la recuperarea capacității de muncă a avocatului”.
Integral AICI