Emisiunea Avocatul dumneavoastră, TVRi: cele mai importante declarații ale președintelui Traian Briciu și ale decanilor Florin Andreicuț și Liviu Mihai despre acțiunile Avocați pentru Refugiați

Emisiunea Avocatul dumneavoastră, TVRi: cele mai importante declarații ale președintelui Traian Briciu și ale decanilor Florin Andreicuț și Liviu Mihai despre acțiunile Avocați pentru Refugiați

08 martie 2022

Emisiunea Avocatul dumneavoastră, TVRi: cele mai importante declarații ale președintelui Traian Briciu și ale decanilor Florin Andreicuț și Liviu Mihai despre acțiunile Avocați pentru Refugiați

Traian Briciu, președintele UNBR:

• Campania ,, Avocați pentru refugiați” a început de la faptul că ne-am dat seama imediat, chiar din 24 februarie, că valul de refugiați va fi fără precedent.
• Urmărind cursul știrilor, al evenimentelor, anticipând, mi-am dat seama că în câteva zile lucrurile vor deveni cu adevărat dramatice.
• Bănuind că nici statul român nu s-a confruntat cu o situație de dimensiunile acestea, va fi realmente o criză umanitară, în legătură cu care nu trebuie neapărat să mai aștepți de la instituțiile statului să se organizeze, ci trebuie să acționezi pentru salvarea unor drepturi fundamentale.
• Colegii au înțeles imediat, a fost aproape la unison gândirea, și din 24 până în 26 ne-am organizat și am reușit să redactăm un ghid destul de bine închegat, cu sprijinul unor colegi care s-au implicat și în câteva proiecte europene.
• Avem 270 de colegi care răspund la telefon. Am pus la dispoziție un telefon verde, la care pot apela cei care se află în starea de refugiat.
• Foarte multe barouri sau asociații ale avocaților, cum este ADSA din București, au mers dincolo de sprijinul juridic, și au făcut gesturi umanitare.
• Fără implicarea decanilor care au coordonat activitățile în teritoriu, nu se putea face nimic. Noi astăzi vom vorbi în emisiune cu decanii care au fost vârf de lance, prin poziția la graniță a barourilor pe care le conduc, dar să știți că și restul decanilor, care nu sunt la graniță, s-au implicat în egală măsură.

Florin Andreicuț, decanul Baroului Maramureș:

• Prin punctul de frontieră de la Sighetu Marmației, de la declanșarea ostilităților au trecut peste 22 000 de persoane care au fost refugiate din Ucraina, dintre care aproximativ 18 000 sunt cetățeni ucraineni, iar diferența de 4 000 sunt cetățeni de alte naționalități și pe care acest conflict i-a prins pe teritoriul Ucrainei.
• În momentul de față, cele mai tranzitate puncte de frontieră de pe teritoriul României sunt cele de la Siret, din Suceava și respectiv, Sighetu Marmației, Maramureș.
• Am avut neplăcerea, pentru că nu pot spune șansa, de a vedea o garnitură de tren, care a venit de la Kiev și Donbas sâmbătă, în Solotvino, cu oameni care trăgeau după ei bagajele și aveau de mers 5 kilometri până la vamă. E o imagine pe care nu aș fi crezut că pot să o trăiesc în 2022 și nu credeam că pot să o trăiesc aici, la 40 de kilometru de casa mea.
• Am ajuns până la Teaciv, un oraș care se află la aproximativ 40 de kilometri de frontiere, aici fiind un centru de colectare a ajutoarelor umanitare. Acolo sunt adunate toate ajutoarele și sunt redirecționate spre punctele fierbinți ale Ucrainei.
• În momentul de față, la un efectiv de 291 de avocați activi, 29 s-au oferit voluntar și se află și în momentul de față în punctul de trecere a frontierei de la Sighetu Marmației, în cortul Blue Dot.
• În acest cort avem un punct info-juridic în care avem în permanență avocați, iar dacă nu sunt acolo, prin colaborare cu ASOC și alte ONG-uri care activează, intrăm în legătură cu ei și asigurăm toată partea de asistență.
• Am distribuit pliante, cu ajutorul celor din Primăria Solodvino, și în zona corturilor militare din apropierea vămii ucrainene, și cel mai important, am reușit să le amplasez pe podul care traversează Tisa, vechiul pod de lemn. Am reușit să lipesc aceste afișe până la frontiera română și cu sprijinul autorităților române, inclusiv în frontiera română, pentru a fi cât se poate de vizibile și pentru a fi accesibile pentru cetățenii ucraineni.

Liviu Mihai, decanul Baroului Suceava:

• Așa cum ați spus, și în pandemie am trecut ca vârf de lance, am fost numiți Lombardia României. Acum iată fluxul de refugiați cel mai important trece tot prin județul Suceava, prin vama Siret.
• În perioada 24-27 februarie au intrat în țară prin punctul de trecere a frontierei Siret 85 566 de persoane. Între timp, 61, 567 sunt cetățeni ucraineni.
• În acest moment, prin punctul de trecere a frontierei Siret, se află aproape 55 de mii de cetățeni ucraineni refugiați. Este o cifră colosală, în opinia mea. Societatea civilă și autoritățile locale nu pot gestiona mult timp această situație.
• Cred că e nevoie de un plan național integrat pentru a limita proporțiile dramei.
• Chiar începând cu data de 25 februarie am încercat, dincolo de efortul personal al colegilor noștri, să instituționalizăm eforturile. Am încheiat un parteneriat cu instituția prefectului. Am fost printre primele instituții care și-au pus competențele în slujba acestei datorii civice.
• În momentul de față sunt 49 de avocați din Baroul Suceava care au format grupul de sprijin al refugiaților. Aceștia acordă asistență juridică gratuită în permanență.
• În prezent, aproximativ 1000 de persoane au solicitat azil în România.

Președintele UNBR, Traian Briciu și avocatul Alexandru Lazăr, consul onorific al României în Insulele Baleare au discutat despre colaborarea dintre avocații români și spanioli în problema ucraineană, prin schimb de know-how.

Traian Briciu:

• Experiența avocaților din Baroul Barcelona, care s-au implicat voluntar în criza refugiaților sirieni, este extrem de bună, astfel încât în această experiență a noastră să integrăm ceea ce ei au câștigat ca experiență profesională.
• De asemenea și avocații din Italia ne-au transmis o astfel de solicitare și evident vrem să colaborăm.
• Din două puncte de vedere e important: pe de o parte ei au experiență, poate mai mare decât noi, în domeniul refugiaților, pe de altă parte, foarte mulți dintre cei care nu cer azil la noi, vor să se îndrepte preponderent către Italia și Spania. Ceea ce înseamnă că o cunoaștere de către avocații noștri a problemelor specifice din Spania și Italia i-ar ajuta pe care vin în România și care nu vor să ceară azil, ci vor să meargă mai departe, să aibă un prim contact referitor la realitățile de acolo.

Alexandru Lazăr:

• Ceea ce cred că pot aduce colegii din Spania este valoarea adăugată în legătură cu experiențe anterioare: în legătură cu conflictul din Siria, în legătură cu refugiații care au venit și vin în continuare pe Mediterană.
• O astfel de colaborare între colegi este extrem de importantă, chiar dacă ne despart 3000 de kilometri. Să nu uităm că avem aceleași rădăcini juridice.
• Rezultatul va fi un schimb de bune practici care va ajuta nu numai în problema de față, ci în orice situație juridică. Schimbul de know-how ne ajută să câștigăm timp.



Emisiunea TVRi Avocatul dumneavoastră, despre acțiunile campaniei ”Avocați pentru Refugiați”.
Invitați: președintele UNBR av. dr. Traian Briciu și decanii barourilor Maramureș și Suceava: Florin Andreicuț și Liviu Mihai