Eveniment eFAST GAMING ȘI SPORT – o abordare interdisciplinară a dreptului și educației juridice
București, 15 februarie 2024: Colegiul Național Tudor Vianu a găzduit evenimentul eFAST GAMING ȘI SPORT, organizat de Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) și Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților (INPPA), în parteneriat cu Institutul Sportiv Român.
Evenimentul, moderat de doamna avocat Luminița Ioana, coordonatoarea Departamentul de Educație Juridică a UNBR, reprezintă o nouă abordare interdisciplinară a proiectului de educație juridică derulat de Uniunea Națioanală a Barourilor din România, care presupune crearea de platforme de dezbatere pe subiecte de interes pentru tineri.
Avocații, împreună cu profesioniști de succes din lumea gaming-ului și sportivi de elită, alături de experți și psihologi au discutat cu elevii despre regulile performanței și implicațiile juridice în lumea sportului și a gaming-ului.
Avocat Daniel Fenechiu, Vicepreședinte UNBR:
● Evenimentul organizat de Uniunea Naţională a Barourilor din România pe zona de educaţie juridică, intitulat ‘Fii avocat în şcoala ta’, îşi propune să atragă copiii către educaţia juridică, să interfereze atât cu profesioniştii dreptului, cât şi cu principalele probleme pe care noi le identificăm şi pe care unii dintre ei ni le semnalează şi cu care se confruntă. Ne dorim să ştie de la ce vârstă sunt infracţiunile uzuale pe care le pot săvârşi sau cum pot să preîntâmpine anumite infracţiuni, unde pot deveni foarte uşor victime, să le oferim nişte informaţii în legătură cu nişte instituţii pe care noi le considerăm importante cum ar fi spre exemplu datele personale, elementele de protecţie a persoanei şi în ultimă instanţă elemente patrimoniale, care sunt extrem de importante.
Alături de membri din conducerea UNBR, în deschiderea evenimentului au luat cuvântul Monica Anisie, Președinta Comisiei pentru Învățământ din Senatul României, Cătălin Popescu, procuror al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Claudia-Emilia Anghel, Directoare a Colegiului Naționala Tudor Vianu și George-Octavian Iosif, Director adjunct.
Adrian Socaciu, Președintele Institutul Sportiv Român, a oferit, în cadrul primului panel de discuții, o analiză în cifre asupra gaming-ului și sportului în România, iar avocata Silvana Racoviceanu a punctat implicațiile juridice ale gaming-ului și riscurile la care pot fi expuși tinerii în comunicarea online. Bogdan Hambrich a prezentat, din calitatea de psiholog și psihoterapeut, o analiză a influenței jocurilor pe calculator asupra adolescenților și locul jocurilor video în procesul de învățare.
Avocat Silvana Racoviceanu, membru al Departamentului de Educație Juridică al DEJ:
● Toate conversațiile noastre din chat dau informații care se stochează. Și atunci se poate realiza un foarte ușor profiling al minorilor care se joacă, în funcție de alegerile pe care ei le fac în joc. Sunt ‘n’ jocuri cu avataruri. În afara de adresele de e-mail pe care le dați (si care de foarte multe ori cuprind numele nostru complet și chiar data nașterii), noi facem alegerea unui avatar, de regulă, după chipul și asemănarea noastră. E foarte ușor să caracterizezi copilul după gusturile lui. La fel, poți să vezi datele virale colectate din chat și din contul utilizat, dacă el este conectat la o rețea de socializare (Facebook, Instagram etc.).Cu siguranţă există un pericol al gamingului în viaţa tinerilor, psihologii, şi nu doar ei, au relevat faptul că poate să dea dependenţa în momentul în care este utilizat neraţional. Pe de altă, parte poate fi şi o formă de educaţie, pentru că sunt foarte multe lucruri care pe sistemul jocului le înveţi mai uşor.
Theo Zeciu, câștigător al distincției de creator de conținut al anului la Gaming Video Awards 2023, a vorbit despre ce înseamnă să fii gamer, despre pasiune, dar și despre efortul pe care trebuie să-l depui pentru a deveni performant.
În al doilea panel de discuții, Andreea Răducan, campioană olimpică, mondială și europeană la gimnastică, a împărtășit elevilor Colegiului Naţional Tudor Vianu experiența sa despre pasiune, disciplină și determinare în viața unui sportiv de elită.
Carmen Radu, avocat, a adus în discuție noua dimensiune a sportului internațional și importanța avocatului în acest context. De asemenea, Eniko Georgescu, psiholog și expert în neuroștiințe, a evidențiat importanța antrenamentului mental în performanța sportivă, la fel ca în orice domeniu de activitate.
În final, moderatorul Luminița Ioana, a concluzionat:
● Gaming-ul și sportul pot funcționa ca acceleratoare ale educației juridice pentru tineri. De aceea am inițiat un concept inovator al proiectului FAST (Fii Avocat în Școala Ta) ce aduce împreună profesioniști din diverse domenii și elite ale sportului și gaming-ului, ca modele de performanță, reziliență și fair-play, prin promovarea valorilor etice și respectarea regulilor.