Mesajul Președintelui U.N.B.R., av. dr. Gheorghe Florea rostit la Simpozionul „Garantarea şi apărarea valorilor fundamentale ale societăţii prin drept” organizat de Uniunea Juriştilor din România şi Ministerul Justiţiei, cu prilejul sărbătoririi „Zilei Justiţiei – 2015”.

Mesajul Președintelui U.N.B.R., av. dr. Gheorghe Florea rostit la Simpozionul „Garantarea şi apărarea valorilor fundamentale ale societăţii prin drept” organizat de Uniunea Juriştilor din România şi Ministerul Justiţiei, cu prilejul sărbătoririi „Zilei Justiţiei – 2015”.

26 iunie 2015

Domnule Președinte al Uniunii Juriştilor din România,

Domnule Preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii,

Domnule Ministru al Justiţiei,

Domnilor magistraţi,

Stimaţi invitaţi,

Orice dezbatere ocazionată de sărbătorirea „Zilei Justiţiei -2015”, inclusiv lucrările Simpozionului „Garantarea şi apărarea valorilor fundamentale ale societăţii prin drept” organizat de Uniunea Juriştilor din România şi Ministerul Justiţiei trebuie să pornească de la premisa că profesioniştii din domeniul realizării Justiţiei şi membrii profesiilor conexe funcţionării acesteia sunt martorii şi actorii sociali care resimt din plin modificările economice, politice şi culturale semnificative în care îşi desfăşoară activitatea şi sunt primii obligaţi să contribuie la Binele Justiţiei pentru apărarea valorilor Binelui Public!

Legăturile instituţionale şi tradiţionale importante ce există între jurişti, indiferent de profesia juridică din care fac parte, reclamă mai mult ca oricând o viziune pragmatică comună a responsabilităţilor celor care contribuie, influenţează, realizează şi asigură securitatea prin drept a societăţii în ansamblul său şi a instituţiilor sale, din perspectivă profesională, dar şi cetăţenească.

Este cazul ca în rolurile esenţiale pe care juriştii le au faţă de sistemul judiciar, responsabilităţile fiecăruia faţă de propriile instituţii şi responsabilităţile faţă de societate, în ansamblu, să se asume responsabilitatea comună de punere în practică a legii cu respectarea dimensiunilor etice ale fiecărei profesii, în parte şi, implicit, prin respectarea reciprocă a profesiilor noastre, spre binele încrederii publice în justiţie!

În prezent majoritatea premiselor economice tradiţionale de care depind profesiile juridice sunt puse la îndoială şi sunt confruntate cu provocări care alimentează tensiuni inerente. Se demonstrează cu puterea faptelor că sanitatea sistemului economic şi politic impune cu necesitate confruntarea marilor instituţii juridice, ori a unei noi realităţi legislative cu realitatea de fapt a vieţii de zi cu zi.

Se reclamă întrebări la care se solicită răspunsuri imediate care nu pot fi date cu ignorarea responsabilităţilor etice a juriştilor, în ansamblu, faţă de societatea de azi şi de mâine.

Reafirmăm la orice întâlnire a celor ce aparţin profesiilor juridice înrudite prin acelaşi ideal – triumful legii şi al dreptăţii – că este nevoie să se înţeleagă corect că în raport de contextul socio-politic şi economic al vremurilor sub care trăim avocaţii trebuie să fie percepuţi şi trataţi corect atât în poziţia de profesionişti, cât şi în aceea de cetăţeni, responsabili. Toţi ceilalţi profesionişti ai dreptului sunt rugaţi public să distingă şi să dovedească înţelegere pentru responsabilităţile multiple pe care societatea modernă le reclamă de la avocaţi: responsabilităţile faţă de clienţi şi persoanele interesate; responsabilităţile faţă de sistemul judiciar; responsabilităţi faţă de propria instituţie; responsabilităţi faţă de societate în întregime.

Respectarea de către avocaţi a angajamentului fiecăruia faţă de profesia de avocat şi principiului „supremaţiei legii” nu exclude rolul avocaţilor de arhitecţi ai unei democraţii constituţionale funcţionale.

Repunerea în balanţa percepţiei publice generale a rolului real al avocaţilor în realizarea justiţiei pe bază de lege nu este şi nu va fi facilă.

Înţelegerea acestor ipostaze diferite ale avocatului, reclamate de responsabilităţi tradiţionale sau de responsabilităţi ale profesiei de avocat, în ansamblu, impuse de efectul globalizării, ajută efectiv ca performanţele profesionale reale ale avocaţilor să servească realizării idealului justiţiei bazată pe competenţă şi să întărească încrederea în integritatea rezultatelor muncii fiecărei profesii juridice, concretizată în respectarea strictă a regulilor formale, pe bază de standarde etice obligatorii.

Este rolul întâlnirilor şi dezbaterilor interprofesionale de a trasa o viziune comună şi a construi o cultură ce revitalizează şi restaurează ţesătura instituţională corectă dintre profesiile juridice pentru binele realizării aplicării corecte a legii.

Profesia de avocat a propus şi invită la dezbateri oneste privind conlucrarea instituţională în apărarea Bunului public – statul de drept – de către profesioniştii dreptului.

Realitatea demonstrează că există încă persoane reticente la invitaţia de a analiza şi identifica soluţii la o mare varietate de aspecte etice pe care orice dezbatere în spaţiul public privind realizarea justiţiei o impune. Viaţa impune depăşirea preconcepţiilor şi revitalizarea dialogului interprofesional apt să înlăture barierele umane cu respectarea strictă a barierelor instituţionale!

Securitatea cetăţeanului şi a entităţilor prin drept este obiectivul cotidian al muncii avocaţilor, indiferent de ipostaza în care îşi îndeplinesc rolul social!

Sprijinul magistraţilor pentru realizarea Binelui comun în interesul întregii societăţi, sprijin bazat pe lege şi integritate, invitaţia la menţinerea şi dezvoltarea dialogului interprofesional pentru identificarea soluţiilor optime pentru realizarea idealurilor justiţiei reprezintă mesajul ce însoţeşte Urarea de Bine şi Prosperitate adresată de Corpul profesional al avocaţilor tuturor magistraţilor şi lucrătorilor din domeniul justiţiei de Ziua Justiţiei – 2015!

 avocat dr. Gheorghe Florea

Preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România


Descarcă Mesajul: doc | pdf