Modificările statutare adoptate de Consiliul UNBR au fost publicate în Monitorul Oficial

Modificările statutare adoptate de Consiliul UNBR au fost publicate în Monitorul Oficial

16 septembrie 2024

Modificările statutare adoptate de Consiliul UNBR au fost publicate în Monitorul Oficial
Hotărârea nr. 95/2024 a Consiliului UNBR fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 924 din 13 septembrie 2024

Modificările și completările la Statutul profesiei de avocat vizează contractul de asistență juridică, împuternicirile avocațiale, interdicții extinse pentru dobândirea calității de avocat, precum și alte schimbări care îi privesc pe avocații pensionari și pe cei îndrumători.

Contractul de asistență juridică

Articolul 121 din Statut a fost modificat pentru a permite încheierea contractelor de asistență juridică în formă scrisă, pe suport material, informatic sau electronic și prin orice mijloc de comunicare la distanță. De asemenea, în mod exceptional, contractul de asistență juridică poate fi încheiat și în formă verbală, cu obligația ca în cel mai scurt timp să fie redactat contractul scris.

Interdicții extinse

Alineatul (3) din articolul 39 stipulează că aceleași interdicții referitoare la dobândirea calității de avocat se aplică și magistratului-asistent de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională.

● Articolul 126, referitor la forma și conținutul contractului de asistență juridică, a fost completat cu trei noi alineate:
● Tipărirea împuternicirilor avocațiale: Alineatul (11) prevede că împuternicirea avocațială va fi tipărită în formulare tipizate și înseriate, conținând sigla UNBR, sigla baroului emitent, denumirea „Uniunea Națională a Barourilor din România” și cea a baroului emitent. Fiecare serie va avea o componentă literală comună și o componentă cifrică formată din 6 cifre, urmată de anul emiterii.
● Formulare personalizate: Alineatul (12) permite formelor de exercitare a profesiei să emită și să utilizeze formulare personalizate, cu acordul prealabil al baroului de la sediul profesional principal. Formularele vor conține elemente de identificare specifice și o serie unică de la barou.
● Împuterniciri electronice: Alineatul (13) introduce posibilitatea întocmirii împuternicirilor avocațiale în formă electronică, care vor trebui semnate cu semnătură electronică bazată pe certificate calificate emise de prestatori de servicii autorizați.

Alte modificări vizează:

● Excluderea avocaților pensionari din Registrul de asistență judiciară: conform articolului 230 alineatul (3), avocații pensionari care continuă activitatea și cei care beneficiază de pensie din afara sistemului de pensii al avocaților nu pot face parte din Registrul de asistență judiciară.

● Introducerea unei noi abateri disciplinare: articolul 2651 stipulează că încălcarea prevederilor articolului 281 alineatul (2) din Lege constituie abatere disciplinară gravă, sancționată conform articolului 88 alineatul (1) lit. d) și e) din Lege, adică interdicţia de a exercita profesia pe o perioadă de la o lună la un an, respectiv excluderea din profesie.

● Reguli stricte pentru avocații îndrumători: Alineatul (3) din articolul 296 a fost modificat și prevede că avocatul îndrumător trebuie să aibă o reputație profesională neștirbită și să declare expres situațiile în care se află, dacă sunt incidente cazurile prevăzute la art. 20 alin. (8) din Lege (avocați – foști judecători/procurori/cadre de poliție). De asemenea, avocații pot acorda îndrumare profesională doar avocaților stagiari înscriși în baroul din care fac parte sau în circumscripția în care și-au stabilit sediul secundar.

Monitorul Oficial, Partea I nr. 924 din 13 septembrie 2024