Avocații care și-au redus activitatea pe fondul măsurilor specifice stării de alertă pot apela în continuare la indemnizație compensatorie. Valoarea sprijinului financiar lunar este de 41,5% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea 6 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 (stabilit la 5.429 lei). Actul normativ care prevede aceste măsuri, OUG 132/2020, a fost publicat în Monitorul Oficial al României nr. 720 din 10 August 2020.
În conținutul ordonanței se specifică faptul că, anul acesta sunt eligibili, prin excepție, profesioniștii care au beneficiat de art. XV alin. 1 din OUG 30/2020, adică de indemnizația de 75% din câștigul salarial mediu brut acordat pentru perioada stării de urgență. Indemnizația se acordă la cerere, în baza declarației pe proprie răspundere, iar plata se va realiza prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială.
Spre deosebire de actele normative precedente, cum sunt OUG 30 adoptată în perioada stării de urgență sau OUG 70 și OUG 92 din perioada stării de alertă, în noua ordonanță se precizează că, în ce privește contribuția de asigurări sociale, profesioniștii datorează conform reglementărilor specifice. Prin urmare, avocații vor plăti contribuțiile conform Legii 72/2016 privind sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților. Este de altfel un aspect pe care UNBR l-a punctat prin clarificările publicate pe site, inclusiv prin adresa formulată către Ministerul Muncii.
Cum durata stării de alertă este încă incertă, iar reziliența la nivel economic și social este improbabil de apreciat la momentul de față, urmează ca perioada efectivă de aplicare a măsurilor incluse în OUG 132, alături de categoriile de profesioniști și procedura de plată a indemnizației să fie stabilite prin hotărâre a Guvernului.