Ordonanţa Guvernului nr. 25 din 26 August 2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România (publicată în Monitorul Oficial nr. 0640 din 30.08. 2014)
Actul normativ prevede, ca regulă generală, obligaţia angajatorului de a obţine un aviz de angajare pentru a putea încadra în muncă un cetăţean strain precum şi excepţiile de la această regulă, respectiv situaţiile limitative în care străinii pot fi încadrați în muncă fără acest aviz.
Avizul de angajare este documentul oficial eliberat de către Inspectoratul General pentru Imigrări, care atestă dreptul unui angajator de a încadra în muncă un strain, pe o anumită funcţie. Acesta se va elibera la cererea angajatorului dacă se constată îndeplinirea cumulativă a unor condiţii generale şi a unor condiţii speciale prevăzute de ordonanţă în funcţie de fiecare tip de lucrător: permanent, stagiar,sezonier şi înalt calificat.
Actul normativ stabileşte dispoziţii similare şi în cazul străinilor care urmează să fie detaşaţi pe teritoriul României, cu menţiunea că documentul ce trebuie obţinut de beneficiarul prestării de servicii poartă denumirea de “aviz de detaşare”.
OG 25/2014 prevede şi modificarea şi completarea unor dispoziţii din domeniul acordării vizelor prin preluarea anumitor proceduri şi reglementarea anumitor situaţii prevăzute în Codul de vize, astfel încât autorităţile române să poată dezvolta o practică similară autorităţilor statelor care aplică în totalitate acquis-ul Schengen. În acest context se are în vedere inclusiv reglementarea posibilităţii depunerii cererilor de viză prin intermediul unor prestatori externi de servicii contractaţi de Ministerul Afacerilor Externe. Introducerea acestei modalităţi facile de preluare a cererilor de vize, anterior „aderării” României la Spaţiul Schengen, este necesară având în vedere volumul în creştere al solicitărilor şi numeroasele cereri din partea organismelor de specialitate cu privire la facilitarea obţinerii vizelor de turism şi în scop de afaceri dar şi schemele de personal subdimensionate, la nivelul misiunilor diplomatice/oficiilor consulare, cât şi ţinând cont de numărul redus de misiuni diplomatice/oficii consulare în anumite zone (spre exemplu în Asia de Sud şi de Est), se arată în expunerea de motive
Actul normativ intră în vigoare la ntra in vigoare la 90 de zile de la data publicarii,respectiv la data de 28.10.2014.