Hotărârea de Guvern care vizează intrarea în etapa II de vaccinare a fost adoptată cu includerea avocaților în categoria persoanelor care desfășoară activități în domenii cheie.
Actul normativ răspunde insistențelor UNBR din ultimele luni prin care a solicitat autorităților guvernamentale să ia în considerare cu prioritate profesia de avocat în strategia de vaccinare, recunoscând poziția profesiei de avocat în zona esențială (cheie) în funcționarea societății.
Demersurile au început de la finalul anului trecut, înainte de fi aprobată prima etapă de vaccinare.
La 1 decembrie 2020, UNBR, prin președintele Traian Briciu, a transmis primul mesaj Ministrului Sănătății prin care a solicitat includerea avocaților în categoria persoanelor care își desfășoară activitatea în domeniile cheie avute în vedere la acel moment pentru constituirea grupurilor prioritare la administrarea facultativă a vaccinului.
Ulterior, la începutul anului 2021, în 4 ianuarie, Președintele UNBR a reiterat în scrisoarea adresată Președintelui Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva SARS-Cov-2 că avocatura este domeniu esențial pentru funcționarea justiției și este nevoie de un standard unitar și comun de protecție pentru toate profesiile juridice, fără a-i exclude pe avocați. La acel moment avocatura nu era încă inclusă printre profesiile prioritare avute în vedere de către autorități.
În lipsa răspunsului așteptat, UNBR a transmis la 16 ianuarie Ministrului Justiției, Ministrului Sănătății și Coordonatorului Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva SARS-Cov-2 iar la 17 ianuarie Președintelui României memorii prin care a semnalat că actul normativ care pregătește etapa a II-a de vaccinare include personalul cheie pentru funcționarea instituțiilor statului, respectiv Parlament, Președinție, Guvern, ministere și instituții subordonate acestora, personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și al autorității judecătorești, dar exclude profesia de avocat. UNBR a reamintit decidenților că activitatea avocaților este esențială pentru funcționarea serviciului public al justiției, confirmat de faptul că la instituirea stării de urgență s-a prevăzut ca avocații să ia măsurile necesare continuității activității. UNBR a atras atenția că avocații sunt cel puțin la fel de expuși ca lucrătorii instituțiilor din cadrul autorității judecătorești și neincluderea lor în următoarea etapă de vaccinare poate conduce la o amplă și gravă tulburare a serviciului public a justiției, prin afectarea însăși a continuității funcționării acestuia. Toate adresele transmise pot fi consultate pe pagina de internet a UNBR, la punctul de informare Covid 19.
UNBR transmite mulțumiri autorităților și instituțiilor statului care au recepționat cu bună-credință argumentele expuse de profesia de avocat.
Hotărârea de Guvern, adoptată la data de 20 ianuarie 2021, prin care a fost aprobată continuarea strategiei de vaccinare la nivel național poate fi citită integral AICI.