Proiect de lege privind conversia creditelor în lei sau în alte monede

Proiect de lege privind conversia creditelor în lei sau în alte monede

30 septembrie 2014
 

noutati
newsletter_header

  • Proiect de lege privind conversia creditelor în lei sau în alte monede

Proiectul  de Lege pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori urmăreşte acordarea dreptului consumatorilor de a solicita conversia în lei sau în orice altă monedă străină a creditelor pe care le-au contractat în euro sau în alte monede străine, fără comisioane, costuri adiţionale sau garanţii suplimentare.

Proiectul de lege mai prevede că în momentul depăşirii cu 20% a valorii creditului iniţial, ca urmare a fluctuaţiilor de curs valutar, băncile să se asigure de informarea şi avertizarea consumatorului asupra acestui fapt, iar consumatorul să aibă posibilitatea să opteze pentru convertirea în moneda care îl avantajează cel mai mult.

Senatul a adoptat acest proiect de lege la data de 18.06.2014 şi în prezent se află la Camera Deputaţilor, în aşteptatea avizelor şi a rapoartelor de la comisii.

Pe data de 22.09.2014, Guvernul a trimis Camerei  punct de vedere  favorabil, însă a anexat şi punctul de vedere al Băncii Naţionale a României, care nu susţine conversia creditului în orice valută, ci fie moneda în care , în principal, consumatorul îşi primeşte venitul sau deţine activele care finanţează rambursarea creditului potrivit celei mai recente evaluări a bonităţii consumatorului efectuată de creditor, fie moneda statului membru al Uniunii Europene în care consumatorul fie şi-a avut reşedinţa la momentul la care a fost încheiat contractual de credit, fie îşi are reşedinţa în prezent.

În ceea ce priveşte cursul de schimb la care se efectuează conversia, BNR propune ca acesta să fie cel utilizat de creditor în ziua solicitării realizării conversiei, dacă în contractul de credit nu se prevede un curs de schimb mai favorabil pentru debitor. BNR a trimis acest punct de vedere şi Senatului, însă propunerile nu au fost luate în considerare. Rămâne de vîzut dacă o va face Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Prevederile acestei propuneri legislative ar urma să se aplice atât contractelor aflate în desfăşurare la momentul publicării în Monitorul Oficial, cât şi contractelor de credit viitoare.