Propunerile de modificare a O.G. nr. 89/2000 privind unele măsuri pentru autorizarea operatorilor și efectuarea înscrierilor în Arhiva Electronica de Garanții Reale Mobiliare

Propunerile de modificare a O.G. nr. 89/2000 privind unele măsuri pentru autorizarea operatorilor și efectuarea înscrierilor în Arhiva Electronica de Garanții Reale Mobiliare

31 august 2015
 

noutati
newsletter_header

  • Propunerile de modificare a O.G. nr. 89/2000 privind unele măsuri pentru autorizarea operatorilor și efectuarea înscrierilor în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare

Proiect de lege pentru modificarea și completarea O.G. nr. 89/2000 privind unele măsuri pentru autorizarea operatorilor și efectuarea înscrierilor în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare și a Legii nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil.

 

Expunere de motive

Ministerul Justiției a supus dezbaterii publice un proiect de lege destul de amplu pentru modificarea și completarea O.G. nr. 89/2000 privind unele măsuri pentru autorizarea operatorilor și efectuarea înscrierilor în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare (AEGRM)

Principalele schimbări propuse sunt determinate de evoluția legislativă, în special prin noile coduri, care au dus la creșterea complexității AEGRM, diversificarea actelor care trebuie înscrise și, odată cu acestea, necesitatea garantării calității pregătirii profesionale a registratorilor.

De asemenea, se propun soluții pentru rezolvarea unor dificultăți apărute în practică, precum cele de aplicare a art. 2393 din Codul civil sau cele de aplicare a măsurilor asigurătorii asupra bunurilor mobile dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal

Lărgirea ariei avizelor ce pot fi înscrise de către debitorul obligației garantate și constitutorul ipotecii, respectiv de către reprezentanții acestora

Conform reglementării în vigoare, debitorul obligaţiei garantate poate solicita doar înscrierea în arhivă a avizului de ipotecă iniţial iar constituitorul ipotecii poate solicita doar înscrierea în arhivă a avizului de ipotecă iniţial şi a avizului de extindere a ipotecii asupra altor bunuri.

Prin  proiectul de act normative se propune ca:

–  Debitorul obligației garantate sau reprezentantul său, împuternicit prin procură autentică ori prin împuternicire avocațială, atunci când reprezentantul este un avocat, poate solicita înscrierea in arhivă a avizului de intenție, a avizului de transformare, a avizului de ipotecă inițial și a avizului de menținere, precum și a altor tipuri de avize, în condițiile stabilite de Autoritatea de Supraveghere prin ordinul ministrului justiției de aprobare a formularelor de avize de înscriere.

–  Constituitorul ipotecii sau reprezentantul său, împuternicit prin procură autentică ori prin împuternicire avocațială, atunci când reprezentantul este un avocat, poate solicita înscrierea în arhivă a avizului de intenție, a avizului de transformare, a avizului de ipotecă inițial, a avizului de menținere și a avizului de extindere, precum și a altor tipuri de avize, în condițiile stabilite de Autoritatea de Supraveghere prin ordinul ministrului justiției de aprobare a formularelor de avize de înscriere.”

Extinderea sferei persoanelor care pot solicita înregistrarea în arhivă a avizelor de înscriere;

Ca urmare a modificărilor aduse de Noul Cod civil, Noul Cod de procedură civilă și Noul Cod de procedură penală, care au extins sfera operațiunilor ce se înscriu în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare, a intervenit necesitatea extinderii și a sferei persoanelor ce pot solicita înscrierea în arhivă.

De aceea, proiectul propune ca la art. 282, după alin. (6), se fie introduse două alineate noi, alin. (61) și (62), cu următorul cuprins:

“(61) Orice persoană interesată, inclusiv debitorul/constituitorul, poate adresa solicitarea de înscriere în arhivă a unui aviz de nulitate, a unui aviz de executare – privind anularea executării sau a unui aviz de preluare în contul creanței – privind anularea preluării, în situația în care a obținut o hotărâre judecătorească rămasă definitivă prin care este îndreptățită să subscrie acel aviz, precum și a altor tipuri de avize, în condițiile stabilite de Autoritatea de Supraveghere prin ordinul ministrului justiției de aprobare a formularelor de avize de înscriere.

(62) Organul competent sau reprezentantul său poate solicita înscrierea în arhivă a avizului de ipotecă inițial, atunci când este selectată destinația „Sechestru asigurător”, a avizului de ipotecă modificator, în cazul în care s-a selectat tipul de modificare „Înscrierea unor mențiuni prevăzute de lege”, a avizului de executare și a avizului de preluare în contul creanței, cu respectarea dispozițiilor legale și a deciziilor Autorității de Supraveghere, precum și a altor tipuri avize, în condițiile stabilite de Autoritatea de Supraveghere prin ordinul ministrului justiției de aprobare a formularelor de avize de înscriere.”

Reglementarea formării profesionale a registratorilor de Arhivă Electronică de Garanții Reale Mobiliare

Fiind o activitate de utilitate publică din ce în ce mai complexă, garantarea calitatății serviciilor de arhivă a devenit un deziderat al operatorilor. În contextual evoluției legislative ce implică o  continuă diversificare și, în același timp, integrare a operațiunilor efectuate în arhivă, a apărut necesitatea ca personalul ce efectuează înscrieri să prezinte o competența profesională specială. De asemenea, introducerea  profesiei de registrator de arhivă electronică de garanții reale mobiliare în COR justifică reglementarea acesteia la nivel de lege.

În acest sens, proiectul de modificare a OG 89/2000 conține prevederi noi, prin care Corpul operatorilor este desemnat prin lege ca autoritate competentă în domeniul pregătirii profesionale a personalului specializat care deservește Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare. Conform proiectului, corpul operatorilor reprezintă unicul organism de formare și pregătire profesională care organizează, formează, evaluează și certifică competențele profesionale ale registratorului de arhivă electronică de garanții reale mobiliare.

Condițiile privind pregătirea profesională, precum și condițiile privind obținerea certificatului de competență profesională de către persoanele care îndeplinesc funcția de RAEGRM se stabilesc de către autoritatea competentă prin norme. Proiectul mai prevede că persoanele care îndeplinesc funcția de Registrator de Arhivă Electronică de Garanții Reale Mobiliare (denumită în continuare RAEGRM) au obligația de a deține un certificat de competență profesională.

Reglementarea faptelor care constituie abateri disciplinare și care, datorită gravității, se sancționează cu revocarea dreptului de a opera în arhivă

Anumite fapte săvârșite de către operatorii autorizați sau agenții împuterniciți ai acestora pun în pericol sistemul arhivei și, prin urmare, se impune reglementarea expresă a sancționării acestora cu revocarea dreptului de a opera în arhivă.

Potrivit proiectului, constituie abateri disciplinare  și se sancționează cu revocarea dreptului de a opera în arhivă, următoarele fapte:

a) înstrăinarea  aplicației software a arhivei și a parolei de utilizator a acesteia către terți;

b) transferul către terți a informațiilor din avizele de înscriere, fie în momentul înregistrării, fie ulterior;

c) utilizarea de către operatorii autorizați /agenții împuterniciți a unor dispozitive, echipamente informatice, rutine de programare, programe software pentru înscriere/căutare automată,  pentru a se conecta neautorizat cu serverele arhivei sau pentru a  interfera cu funcționarea corectă a aplicațiilor software ale arhivei, deteriorând funcționarea arhivei în detrimentul celorlalți utilizatori.”

Scutirea de la plata taxelor datorate statului a înscrierilor în AEGRM a măsurilor asigurătorii dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal

Se propune înlăturarea dificultăților apărute în procedura de aplicare a măsurilor asigurătorii asupra bunurilor mobile dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, prin scutirea de la plata taxelor datorate statului a înscrierilor referitoare la luarea acestor măsuri. În acest sens, se introduce o prevedere expresă potrivit căreia ”sunt scutite de la plata taxelor de înregistrare în arhivă avizele de înscriere a măsurilor asigurătorii dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.”

Excepție de la art. 2393 din Codul civil: dreptul de ipotecă în cazul bunurilor de tip autovehicul nu se va stinge în cazul actelor de dispoziție efectuate în mod obișnuit în cursul activității întreprinderii

În practică au apărut dificultăți în ceea ce privește punerea în aplicare a dispozițiilor art. 2393 din Codul civil, potrivit căruia ”cel care achiziţionează un bun în cursul obişnuit al activităţii unei întreprinderi care înstrăinează bunuri de acelaşi fel dobândeşte bunul liber de ipotecile constituite de înstrăinător, chiar dacă ipoteca este perfectă, iar dobânditorul cunoaşte existenţa acesteia”.

Se propune exceptarea de la această prevedere a bunurilor de tip autovehicul,  pentru care se poate verifica în mod facil existența unei ipoteci înscrise în AEGRM (prin căutarea efectuată după număr de sașiu sau după serie motor).

Potrivit textului propus de proiect,  „ Dreptul de ipotecă mobiliară asupra bunurilor de tip „Autovehicul” nu se va stinge ca urmare a actelor de dispoziție efectuate cu privire la aceste bunuri și va greva în continuare bunurile respective, chiar dacă actele de dispoziție sunt realizate în cursul obișnuit al activității unei întreprinderi care înstrăinează bunuri de același fel”( Art. 21 – (1). De asemenea, De asemenea, cel ce vinde autovehicule în cursul obișnuit al activității sale, este obligat să remită cumpărătorului o copie certificată a avizului de înscriere a ipotecii la arhivă, obținută de la un operator autorizat/agent autorizat, care să cuprindă informații cu privire la autovehiculele înstrăinate. Neîndeplinirea acestei obligații de către vânzător, îl îndreptățește pe cumpărător să solicite daune interese.