Senatul României: Dezbaterea cu tema „Prioritățile legislative din perspectiva profesiei de avocat”
Miercuri, 11 octombrie, la Senatul României a avut loc întâlnirea dintre Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, Procurorul General al României, Alex Florin Florența și conducerea Uniunii Naționale a Barourilor din România.
Scopul întâlnirii a vizat identificarea și aplicarea unor soluții la problemele care au generat protestul avocaților din 4 octombrie și campania „O zi fără avocați – Ziua în care Justiția nu există!”
Din partea UNBR, au participat la întâlnire președintele UNBR, Traian Briciu, vicepreședinții UNBR av. Daniel Fenechiu, av. Mihai Baco, av. Sergiu Stănilă, av. Liviu Mihai, alți membri ai Comisiei Permanente a UNBR – av. Dan Oancea și av. Flavia Teodosiu, av. Mihăiță Bubatu, președintele Casei de Asigurări a Avocaților, precum și consilierii UNBR av. Danny Bârdan și av. Julia Zorkoczy.
La întâlnire au participat, de asemenea: Robert-Marius Cazanciuc – Vicepreședintele Senatului, Bob Virgil-Marius – vicepreședintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senat, Laura Vicol – președintele Comisiei juridice, de disciplină și imunități din Camera Deputaților, Ioan Cupșa – Vicepreședintele Comisiei juridice, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților, Olivia Diana Morar – secretarul Comisiei juridice, de disciplină și imunități din Camera Deputaților, Sorin-Cristian Mateescu – senator, Cristina Trailă – deputat, Gabriel Andronache – deputat.
În introducere, Președintele UNBR, av. Traian Briciu a afirmat că „unele probleme se pot rezolva prin proiecte legislative, altele, cum ar fi plata la timp a onorariilor pentru asistența din oficiu, prin măsuri administrative. Celelalte probleme țin de schimbarea mentalităților, mai ales cele ce trebuie discutate cu CSM, cum sunt, de exemplu, cele referitoare la reducerea nemotivată a cheltuielilor de judecată”.
În cadrul întâlnirii au fost prezentate soluțiile unor probleme care pot fi abordate prin propuneri legislative, dar și alte proiecte trimise spre consultare, care vizează îmbunătățirea legislației profesionale a avocaților.
La finalul întâlnirii au rezultat următoarele concluzii:
1. Referitor la plata restanțelor la oficii și negocierea noului Protocol
Atât Ministerul Justiției, cât și Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au întocmit memorandumuri de plată, care au fost aprobate, urmând a fi finalizată procedura de acordare a sumelor de bani solicitate, care vor acoperi restanțele actuale. Pentru exercițiul financiar următor, Ministerul Justiției, Ministerul Public și UNBR vor solicita Ministerului Finanțelor ca, în bugetul pentru anul 2024, alocarea bugetară pentru asistența judiciară să fie capitol bugetar distinct, exclusiv cu această destinație.
Noul Protocol, a cărui negociere toate părțile prezente la întâlnire o doresc finalizată cât mai curând, va include recenta modificare a Legii nr. 51/1995, respectiv decontarea cheltuielilor de transport de la sediul profesional/domiciliu la locul prestării asistentei judiciare, plata onorariului provizoriu în 60 zile și indexarea anuală. Prin noul protocol care va fi negociat trebuie rezolvată și problema din practică referitoare la opozabilitatea protocolului față de judecători. Deși izolată încă, se pune problema lipsei de opozabilitate a acestuia, în condițiile în care este un act care nu este publicat în Monitorul Oficial.
2. Cenzurarea de către instanțe a cheltuielilor reprezentând onorariu de avocat.
Avocații parlamentari și conducerea UNBR au agreat inițierea unei propuneri legislative care să limiteze cenzurarea arbitrară și/sau umilitoare a cheltuielilor de judecată constând în onorariul de avocat raportat la activitatea avocatului, atât prin instituirea unei prezumții de realitate în raport de valoarea și/sau complexitatea cauzei, prin stabilirea unor criterii legale de apreciere cât mai obiective, cât și prin asigurarea unei contradictorialități efective cu privire la această măsură.
3. Cu privire la repausul pentru refacerea capacității de muncă.
Parlamentarii avocați și conducerea UNBR au convenit inițierea unei propuneri legislative care să permită fie deducerea din impozitul pe venit a unei cote de 1/12, dar nu mai mult decât venitul mediu brut lunar, fie deductibilitatea cheltuielilor de concediu în limita unei sume sau procent din venituri.
4. Cu privire la extinderea ariei profesionale a avocatului.
Parlamentarii avocați și conducerea UNBR au agreat să extindă competențele legale ale avocatului, o primă propunere concretă constând în posibilitatea atestării convenției matrimoniale de către avocat.
5. Accesul la justiție.
Pornind de la suprataxarea proceselor având ca obiect partaj judiciar, a fost agreată necesitatea reașezării taxelor de timbru, sens în care Grupul de lucru existent la Camera Deputaților va conlucra cu specialiștii Ministerului Justiției pentru elaborarea unei noi legi a taxelor de timbru.
6. Cu privire la asigurarea posibilității de continuare sau reluare a activității profesionale, concomitent cu dreptul de a primi ajutorul pentru creștere a copilului.
Parlamentarii avocați și conducerea UNBR au convenit inițierea unei propuneri legislative pentru modificarea Legii nr. 72/2016, în sensul asigurării posibilității de continuare sau reluare a activității profesionale, concomitent cu dreptul de a primi ajutorul pentru creștere a copilului.
7. Cu privire la hotărârea CSM privind normarea activității judecătorilor
A fost agreată, ca primă etapă, continuarea dialogului instituțional cu CSM, fiind evocată ca posibilă perspectivă și ipoteza unei intervenții legislative.
8. Cu privire la spațiile necesare în vederea desfășurării activității avocaților în sediul instanțelor judecătorești
Conform art. 37 din Legea nr. 51/1995, Ministrul Justiției și-a asumat reluarea discuțiilor cu instanțele acolo unde nu există astfel de spații sau unde acestea nu sunt corespunzătoare.
Participanții la întâlnire au agreat că, raportat la realitățile actuale, se impune o nouă Lege a avocaturii, toți cei prezenți declarând că susțin îmbunătățirea legislației profesiei de avocat.
Propunerile prezentate în cadrul întâlnirii vor fi analizate de UNBR și, în funcție de susținerea UNBR, vor fi introduse în circuitul de legiferare.
Toți participanții la întâlnire au agreat că pe viitor trebuie organizate întâlniri de acest fel cu o anumită constanță, pentru a menține dialogul deschis, singurul apt să genereze soluții.
Galerie foto: