UNBR contestă afirmațiile false ale unui consilier al Băncii Naționale a României privind impozitarea avocaților

UNBR contestă afirmațiile false ale unui consilier al Băncii Naționale a României privind impozitarea avocaților

23 septembrie 2024

UNBR contestă afirmațiile false ale unui consilier al Băncii Naționale a României privind impozitarea avocaților

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) respinge declarațiile domnului Eugen Rădulescu, consilier al BNR, care susține că avocații plătesc impozite mai mici decât alte profesii. UNBR subliniază, într-o scrisoare adresată Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, că avocații plătesc un impozit pe venit de 10%, la fel ca celelalte profesii independente, iar  o eventuală creștere a presiunii fiscale ar afecta accesul la justiție.

UNBR solicită verificarea și rectificarea acestor afirmații pentru a preveni dezinformarea.


246-AUT-2024
23.09.2024

 

Excelenței Sale,

Domnului Academician Mugur Constantin Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR)

Stimate Domnule Guvernator,

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a luat act de declarațiile total nefondate ale domnului Eugen Rădulescu, consilier al Guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR), potrivit cărora avocații „plătesc și ei impozit pe venit, dar plătesc cam de 10 ori mai puțin decât plătim noi, restul”.

Pentru corecta informare, avocații plătesc impozit pe venit de 10%, la fel ca și celelalte profesii independente, iar la o analiză de ansamblu a tuturor normelor fiscale care guvernează profesia de avocat, rezultă foarte clar că nu au niciun privilegiu față de alți contribuabili și, per ansamblu, plătesc la fel ca ,,restul”. Pe de altă parte, o eventuală mărire a presiunii fiscale asupra avocaților s-ar reflecta cu siguranță și asupra onorariilor percepute și implicit asupra accesului la justiție, în contextul în care ajutorul public judiciar din partea statului vine foarte rar. În privința contribuției la asigurările de sănătate (cu toate că aici nu este vorba de ,,impozitul pe venit” la care se pare că se referă domnul Rădulescu), avocații, la fel ca și celelalte profesii independente, au o cotă de 10% din venit, care nu poate fi mai mare decât cea corespunzătoare unei baze anuale de calcul egală cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe țară in vigoare la termenul de depunere a declarației fiscale (adică o sumă suficient de mare cât să excludă utilizarea cu responsabilitate a sintagmei ,,noi, restul”).

Fără a insista deocamdată asupra întregului context în care trebuie privită fiscalitatea profesiei de avocat, considerăm că răspândirea de astfel de afirmații false constituie o gravă dezinformare, aducând prejudicii de imagine profesiei de avocat, prin caracterizarea acesteia drept o categorie privilegiată din punct de vedere fiscal și punerea în opoziție cu restul contribuabililor.

Nu în ultimul rând, promovarea în public, de către un reprezentant al BNR a unor astfel de afirmații nereale, scoase din contextul general fiscal, sunt de natură să dezbine societatea prin „vânătoarea de vinovați” pentru deficitul bugetar. Or, astfel de expuneri publice, insuficient documentate aduc prejudicii de imagine inclusiv Băncii Naționale a României.

De aceea, dorim să atragem atenția că este necesară verificarea declarațiilor publice venite din partea reprezentantului BNR, precum și rectificarea acestora și delimitarea clară a instituției față de astfel de poziții care, dincolo de atingerea adusă imaginii profesiei de avocat, reprezintă un factor de destabilizare a încrederii în echilibrul și corectitudinea BNR.

Cu respect,

Av. dr. Traian-Cornel BRICIU

Președinte UNBR