UNBR Info: 18 octombrie – Ziua Europeană de luptă împotriva traficului de persoane
În 18 octombrie, la inițiativa Parlamentului și a Comisiei Europene, statele membre marchează Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane. Potrivit celor mai recente statistici, Uniunea Europeană a înregistrat în 2022 aproximativ 10.000 de victime ale traficului de persoane, un număr aproape dublu față de anul precedent.
De la câteva sute în România la câteva zeci de milioane la nivel internațional (cifra de 50 de milioane de victime este fără precedent în istorie), cazurile de trafic de persoane conduc statele către noi strategii de luptă anti-trafic. Femeile minore sunt cele mai expuse exploatării și de asemenea minorii racolați pe internet sau pe telefon, potrivit experților care au participat la conferința națională organizată la București de Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane și Fundația Hanns Seidel România. Unele dintre cele mai sensibile probleme sunt frica victimelor de a apela la justiție, precum și dificultățile care intervin în urmărirea și identificarea victimelor din țara de origine către țara sau țările gazdă, implicit prin problematica legislației diferite de la o țară la alta. În acest context, România a lansat o strategie națională în primăvara acestui an, care include schimbări legislative (două legi care vor merge spre promulgare) și acțiuni coordonate din partea autorităților și a societății civile, cu scopul este de a dezvolta mecanisme eficiente pentru identificarea victimelor traficului de persoane și de a consolida cooperarea internațională.
Pentru consolidarea dreptului la apărare și pentru a sprijini orice demers care implică salvgardarea drepturilor fundamentale, Uniunea Națională a Barourilor din România se implică prin expertiza avocaților și implicit prin formarea profesioniștilor dreptului în domeniul anti-trafic. În acest sens, din toamna acestui an, Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților a inițiat cursul „Aspecte Teoretice și Practice privind Drepturile Victimelor Traficului de Persoane”. Activitatea va începe în această toamnă, este susținută de avocat Daniela Zaharia Mănescu și este dedicată în principal avocaților înscriși în evidențele serviciilor de asistență judiciară ale barourilor.