UNBR INFO: Protejarea reputației avocatului Tudor-Alexandru Chiuariu, decisă de Comisia Permanentă

UNBR INFO: Protejarea reputației avocatului Tudor-Alexandru Chiuariu, decisă de Comisia Permanentă

08 aprilie 2025

UNBR INFO: Protejarea reputației avocatului Tudor-Alexandru Chiuariu, decisă de Comisia Permanentă

● Articolul defăimător la adresa avocatului Tudor-Alexandru Chiuariu conține afirmații ce afectează imaginea avocatului și subminează încrederea publicului în justiție
● Astfel de atacuri pun în pericol profesia de avocat și dreptul la apărare al cetățenilor

Comisia Permanentă a Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) a decis apărarea reputației profesionale a avocatului Tudor-Alexandru Chiuariu, membru în Baroul București, în urma publicării unui articol defăimător pe un site de știri. În DECIZIA nr. 294 din 20 martie 2025, membrii Comisiei Permanente au reținut că știrea conține afirmații ce afectează imaginea avocatului și subminează încrederea publicului în justiție. Printre afirmațiile incriminate se numără asocierea avocatului cu clienți acuzați de fapte grave și referințe negative la sediul profesional al acestuia, care au creat o imagine denaturată asupra activității sale profesionale.

În plus, Comisia Permanentă a subliniat că identificarea avocatului cu clientul este inacceptabilă și este de natură să afecteze atât avocatura în ansamblu, prin faptul că un avocat poate avea temeri de a accepta anumite cauze sau clienți care pot să conducă la astfel de aprecieri în mass-media, cât și, în final, justițiabilul și dreptul său la apărare.

„Pozițiile publice care încalcă dreptul avocaților de a reprezenta orice client fără teamă de represalii sau stigmatizare afectează nu doar profesia noastră, ci și întregul sistem judiciar. Avocații trebuie să poată lucra într-un climat de respect și siguranță, fără a fi identificați cu clienții lor,” subliniază membrii Comisiei Permanente a UNBR.

Abordarea constantă a UNBR este aceea că pozițiile publice care, în numele libertății de exprimare, acreditează ideea unei conduite neconforme a unui avocat din cauza clienților pe care îi reprezintă sau a faptelor acestora, atrag o vulnerabilitate majoră asupra profesiei de avocat și a sistemului judiciar în general, afectând dreptul la apărare, pilon esențial al statului de drept.

Conform Principiilor de bază privind rolul barourilor, adoptate de al 8-lea Congres al Națiunilor Unite pentru prevenirea crimei și tratamentul deținuților, Havana, Cuba (27 august – 7 septembrie 1990), „avocații nu trebuie asimilați clienților lor sau cauzelor clienților lor ca urmare a îndeplinirii funcțiilor lor,” iar „Guvernele se asigură că avocații sunt capabili să își îndeplinească toate funcțiile profesionale fără intimidare, piedică, hărțuire sau ingerință improprie.”


Descarcă / vizualizează Comunicatul fișier DOCX / PDF