Vă aducem la cunoştinţă că în M.Of. nr. 684 din 16.07.2024 a fost publicată Legea nr. 221 / 2024 din 15 iulie 2024 pentru modificarea Legii nr. 189/2003 privind asistenţa judiciară internaţională în materie civilă şi comercială.
Prin acest act normativ se aduc modificări Capitolului V „Dispoziţii privind asistenţa judiciară dintre România şi Statele Membre ale Uniunii Europene”, determinate de noile acte normative adoptate la nivelul Uniunii Europene în materie.
Începând cu data de 01.07.2022 au devenit aplicabile dispoziţiile a două noi acte normative adoptate la nivelul Uniunii Europene, având ca obiect de reglementare comunicarea actelor judiciare şi extrajudiciare, respectiv obţinerea de probe în statele membre.
Astfel, de la data sus-menţionată, dispoziţiile Regulamentului (CE) nr. 1393/2007 se abrogă succesiv, devenind aplicabile dispoziţiile relevante din Regulamentul (UE) 2020/ 1784 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 noiembrie 2020 privind notificarea sau comunicarea în statele membre a actelor judiciare şi extrajudiciare în materie civilă sau comercială (notificarea sau comunicarea actelor) (reformare).
De asemenea, începând cu aceeaşi dată, Regulamentul (CE) nr. 1206/ 2001 se abrogă succesiv, devenind aplicabile dispoziţiile relevante Regulamentul (UE) 2020/ 1783 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 noiembrie 2020 privind cooperarea între instanţele statelor membre în domeniul obţinerii de probe în materie civilă sau comercială (obţinerea de probe) (reformare).
Este de menţionat faptul că noile regulamente menţionate nu ridică probleme de aplicare, întrucât păstrează din precedentele regulamente regula transmiterii directe a cererilor de asistenţă între autorităţile judiciare sau prin intermediul acestora (în cazul notarilor publici, executorilor judecătoreşti sau alte autorităţi cu atribuţii în comunicarea/notificarea actelor).
Scopul declarat al Regulamentelor este de a urmăreşte îmbunătăţirea eficacităţii şi a celerităţii procedurilor judiciare, prin asigurarea rapiditatea transmiterii actelor judiciare/ extrajudiciare către destinatar, precum şi a executării cererilor având ca obiect administrarea probelor.
Actul normativ cuprinde norme menite să asigure o abordare uniformă în materia cererilor de asistenţă judiciară internaţională ce fac obiectul reglementării, în ceea ce priveşte împărţirea sarcinilor între autorităţile române solicitante (instanţele judecătoreşti) şi Ministerul Justiţiei (autoritate centrală).
Similar cererilor având ca obiect obţinerea de informaţii asupra dreptului străin precum şi cele de comunicare de acte /obţinere de probe între statele membre, reglementate în Capitolul IV şi Capitolul V din Lege, care se traduc de instanţa română solicitantă sau părţi, după caz, şi în cazul cererilor de asistenţă (comunicare de acte şi comisii rogatorii) formulate în raport cu state terţe, traducerea cererii şi, după caz, a răspunsului la cerere, se va realiza de instanţa română solicitantă sau părţi, după caz.
Astfel, în prezent, instanţa română solicitantă sau partea, după caz, are în sarcină traducerea cererilor de comunicare şi obţinere de probe, precum şi a actelor judiciare anexate acestora, precum şi a răspunsului la aceste cereri. Aceasta reglementare contribuie la o instrumentare mai rapidă a transmiterii cereri lor de asistenţă şi, implicit, la o soluţionare mai rapidă a procesului civil.
______________
● Legea nr. 189/2003 actualizată la 15 iulie 2024: DOCX / PDF