Uniunea Naţională a Barourilor din România a luat act de scrisoarea deschisă a Domnului Senator Şerban Nicolae.
UNBR este conştientă de provocările fără precedent la care este supusă profesia în ultima vreme şi şi-a făcut cunoscută poziţia atât prin apeluri şi memorii publicate pe site-ul instituţiei, cât şi prin dialog continuu la nivel interinstituțional. Raportul de activitate al Consiliului UNBR, publicat şi prezentat la Congresul Avocaţilor 2015 prezintă în detaliu eforturile continue duse pentru apărarea profesiei, inclusiv punctele invocate de domnul Senator Nicolae Şerban.
UNBR are o agendă clar conturată a provocărilor reale la care este supusă profesia şi nu înţelege să reacţioneze emoţional sau să generalizeze cazurile particulare din justiţie sau care prezintă interes politic. Însă, ori de cate ori organele profesiei organizate la nivel central au fost sesizate expres cu cereri de apărare a celor care sunt victime ale unor abuzuri, cereri susţinute de barourile din care avocaţii fac parte, potrivit regulilor legale specifice raporturilor create de legea care instituie o „uniune de barouri” profesia, prin organele sale legal alese, a reacţionat!
Politicile profesionale au inclus si includ permanent „apărarea apărării”, iar apelurile, rezoluţiile, moţiunile – acte ale organului suprem de conducere a profesiei (Congresul avocaţilor) – au exprimat si exprima îngrijorarea fată de fenomenul creşterii vulnerabilităţii avocatului privind răspunderea pentru activităţile profesionale de consultanta si reprezentare, dar si afirmarea asumării responsabilităţii fiecărui avocat pentru activitatea desfăşurată independent, cu respectarea legii.
Proiectele legislative în materie fiscală au constituit o preocupare continuă a UNBR şi ca urmare a apelurilor făcute de UNBR către autorităţile cu drept de decizie şi a dialogului, acestea au răspuns pozitiv amendând dispoziţiile care încalcă independenţa avocatului şi principiul secretului profesional.
În privinţa relaţiilor dintre avocaţi şi magistraţi, s-au făcut paşi importanţi prin seria de conferinţe comune ce au la bază Avizul nr. 16 al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni privind relaţiile dintre judecători şi avocaţi adoptat în anul 2013, prin care sunt evidenţiate inclusiv principiile deontologice de colaborare între avocaţi şi judecători, rolurile lor în funcţionarea justiţiei. Inclusiv în cadrul Congresului Avocaţilor 2015, relaţia judecător avocat a fost intens dezbătută şi dialogul cu magistraţii va continua pe toate planurile potrivite cu prestigiul celor două profesii, şi nu prin ştiri tabloide.
De asemenea, UNBR acţionează proactiv şi a exprimat poziţia consecvent în privinţa protejării secretului profesional şi a confidenţialităţii relaţiilor avocat client, în materia legislaţiei privind spălarea banilor şi combaterea terorismului, precum şi faţă de proiectele ce urmează să fie supuse dezbaterii publice în materia reţinerii datelor.
Acestea sunt problemele reale cu care se confruntă profesia, nu cele particulare, generalizate politic. Însă UNBR nu reacţionează în spirit agitator de mase, ci în stilul specific profesiei: argumentat tehnic, riguros şi decent.
Oricine este interesat poate consulta pe site-ul instituţiei toate reacţiile UNBR la adresa provocărilor la care este supusă profesia, care sunt mult mai multe decât cele invocate în Scrisoarea deschisă.
Până în prezent, iniţiativele parlamentare asumate de pe poziţia de membru al Parlamentului de deputaţi sau senatori, membri ai partidelor politice parlamentare au reprezentat poziţia pe care Constituţia o rezervă entităţilor cu drept de iniţiativă legislativă, iar atunci când organele profesiei de avocat, legal alese, au fost consultate în prealabil de cei care au iniţiat modificări legislative a existat transparenţă în comunicarea publică şi sprijin expres afirmat public, în funcţie de rezultatele consultării avocaţilor, deoarece organele profesiei de avocat, de la nivelul Barourilor sau al UNBR nu sunt înregimentate politic.
COMISIA PERMANENTĂ A UNIUNII NAŢIONALE A BAROURILOR DIN ROMÂNIA