Ziarul Financiar a publicat dreptul la replică solicitat de UNBR urmare articolului care conține afirmații eronate, de natură să creeze grave prejudicii profesiei de avocat, încrederii în justiție și, nu în ultimul rând, cetățenilor
"" UNBR – Uniunea Naţională a Barourilor din România – a solicitat Ziarului Financiar publicarea unui drept la replică legat de articolul „Gulerele albe, cel mai bine plătiţi angajaţi din România – judecătorii, avocaţii, angajaţii din Ministerul de Finanţe – se pregătesc de greve. Cel mai bine plătiţi angajaţi din România sunt primii care ameninţă cu greve în cazul în care deja eşuata „reformă“ fiscală ar pleca la drum”.
Mai jos aveţi punctul de vedere al UNBR şi precizarea ZF:
Drept la replică solicitat de UNBR – Uniunea Naţională a Barourilor din România
Uniunea Naţională a Barourilor din România a luat act de aspectele total nerealiste şi neadevărate cu privire la situaţia avocaturii, cuprinse în articolul „Gulerele albe, cel mai bine plătiţi angajaţi din România – judecătorii, avocaţii, angajaţii din Ministerul de Finanţe – se pregătesc de greve”, publicat la 23.08.2023,
în Ziarul Financiar Corporate. Înainte de toate, numirea avocaţilor „gulerele albe” creează asocieri cu sintagma consacrată „criminalitatea gulerelor albe”, ceea ce este de natură să aducă atingeri grave reputaţiei profesiei şi să încalce limitele libertăţii de exprimare. Amintim că articolul 257 din Codul civil protejează şi reputaţia persoanei juridice în mod similar cu cea a persoanei fizice.
În al doilea rând, este regretabil faptul că articolul conţine o serie de erori care ar fi putut fi evitate dacă s-ar fi respectat principiul audiatur et altera pars, valabil şi în jurnalism. Este evident că jurnaliştii nu au înţeles motivele reale pentru care au fost anunţate eventuale proteste, nu greve, din partea avocaţilor.
– Articolul pleacă de la o ipoteză greşită, care distorsionează adevărul prin prezentarea avocaţilor ca fiind salariaţi. Avocaţii nu sunt salariaţi şi nu dispun de drepturile pe care le au salariaţii (siguranţă, predictibilitate, un anumit număr de ore de muncă, concediu, suport logistic din partea firmei etc).
– Avocaţii lucrează cu colaboratori şi prin introducerea unui sistem CASS neplafonat se creează de fapt o dublă impunere. Astfel, un avocat cu mai mulţi colaboratori va plăti CASS neplafonat, fără a se lua în calcul că el cedează parte din onorarii colaboratorilor, care la rândul lor vor fi taxaţi cu CASS neplafonat.
– Proiectul de lege criticat creează o discriminare a avocaţilor faţă de alte categorii sociale, cum ar fi jurnaliştii plătiţi cu drepturi de autor, care plătesc CASS plafonat, în condiţiile în care contraprestaţia din partea sistemului sanitar este aceeaşi pentru toţi.
Coroborat cu celelalte probleme cu care se confruntă avocaţii – precum întârzierile de luni de zile la plata de către stat a avocaţilor din oficiu, reducerea onorariilor avocaţilor de către instanţe fără criterii clare – prin presiunile asupra avocaţilor care sunt din ce în ce mai mari, se ajunge în cele din urmă să fie afectat cetăţeanul şi drepturile acestuia: accesul la justiţie şi dreptul la apărare.
În articol mai este o eroare regretabilă: „Avocaţii nu vor să contribuie la impozitul pe venit pe tot venitul lor, ci doar pentru o parte din acest venit, deşi restul lumii îşi plăteşte impozitul pe tot venitul ce-i revine”.
Or, în cauză nu este vorba de impozitul pe venit, pe care avocaţii îl plătesc la fel ca toată lumea, ci de CASS, care reprezintă practic o primă de asigurare de sănătate pentru contraprestaţii din partea sistemului sanitar egale pentru toţi cetăţenii.
Chiar în titlu, mai scrie că avocaţii se pregătesc de „greve”, ceea ce este total incorect întrucât numai salariaţii pot face greve. Avocaţii au anunţat eventuale „proteste”, care îmbracă forme diferite.
Precizare ZF faţă de dreptul la replică al UNBR:
Expresia „gulere albe”, cel mai bine plătit angajaţi din România- nu a fost folosită în contextul invocat de UNBR.
Conform definiţiei, „gulerele albe” sunt angajaţii care lucrează la biroul, spre deosebire de „gulerele albastre”, care sunt cei care lucrează în fabrici.
ZF nu a asociat gulerele albe – avocaţi, judecători etc. – cu crima organizată.
Este corectă menţiunea UNBR referitoare la confuzia creată în articol între impozitul pe venit şi contribuţiile sociale de sănătate (CASS). ""